Wist je dat Vlaggetjesdag niet alleen op Scheveningen wordt gevierd, maar ook in de havens van IJmuiden en Vlaardingen? De veiling van het eerste vaatje haring vond afgelopen week plaats en gisteren vierden we Vlaggetjesdag, het begin van het nieuwe haringseizoen. Maar vroeger vierden we iets anders op deze dag.

Vlaggetjesdag stond vroeger bekend als Buisjesdag. Op deze dag maakten de Haringbuizen, zoals de boten genoemd werden, hun eerste tocht. Na een lange winter hesen de vissers voor het eerst de zeilen. De boten maakten een proefronde en dat zorgde voor veel bekijks. Om het allemaal nog feestelijker te maken werden de vissersboten versierd met vlaggen.

Vroegâh

In een gedicht uit 1781 staat dat stadhouder Willem V aanwezig was bij het uitvaren van de haringschepen. Maar toen er met andere schepen werd gevist, verloor Buisjesdag zijn betekenis. Uiteindelijk verdween de viering in de tweede helft van de 19e eeuw.

Tekst gaat verder onder de foto

1948 werkzaamheden aan boord, de gevangen haring wordt in manden gedaan. Collectie Haags Gemeentearchief
1948 werkzaamheden aan boord, de gevangen haring wordt in manden gedaan.

Collectie Haags Gemeentearchief

Tweede Wereldoorlog

Gelukkig was dat niet het einde van deze traditie. Na de Tweede Wereldoorlog werd er nieuw leven ingeblazen. Alleen werd niet het uitvaren gevierd, maar juist de komst van de Hollandse Nieuwe. Dat was om de verkoop van de haring te stimuleren.

Hoe zijn we dan aan de term Vlaggetjesdag gekomen? Een journalist van het Dagblad van Zuid-Holland gebruikte in 1947 het woord ‘Vlaggetjesdag’ in de titel van een artikel, verwijzend naar de versierde schepen. In 1950 werd vervolgens het Comité Vlaggetjesdag opgericht. Sindsdien vieren we elk jaar de komst van de nieuwe haring met Vlaggetjesdag.

1955 Tweede haven, een groot aantal tonnen met haring ligt op de kade. Collectie Haags Gemeentearchief
1955 Tweede haven, een groot aantal tonnen met haring ligt op de kade. Collectie Haags Gemeentearchief

Bron: isgeschiedenis, Comité Vlaggetjesdag

Lees ook…

Comments are closed.