Goed nieuws voor Hagenaars die graag het hertenkamp bij het Malieveld en in het Zuiderpark bezoeken: de herten mogen blijven. Bij één van de twee kampen wordt echter wel werk gemaakt om geen nageslacht te krijgen.

Het nieuws dat de hertenkampen moeten voldoen aan nieuwe regels hakte er flink in. Ook bij de Haagse hertenkampen gaat er wat veranderen om het dierenwelzijn te garanderen.

Mannetjesherten weggehaald

Het kabinet had aanvankelijk het plan dat vanaf 1 juli 2024 geen dieren meer mochten worden toegevoegd en dat er een fokverbod zou komen. Hierdoor zouden de herten in de kampen uiteindelijk uitsterven. Het lijkt erop dat dit plan nu in werking is gezet bij het hertenkamp in het Zuiderpark.

Vanaf 2025 zul je bij het hertenkamp van het Zuiderpark geen babyhertjes meer zien, aangezien alle mannetjes zijn vertrokken. Een oude bok van ongeveer 9 jaar en vier nakomelingen, waarvan twee bokjes, zijn in mei opgehaald, laat de gemeente weten. De dieren zijn op verschillende plekken in het land ondergebracht. Zonder mannetjes in het hertenkamp kunnen de aanwezige dames niet meer worden bevrucht.

De herten van de Koekamp

Maar hoe zit het met het grote hertenkamp bij het Malieveld, de Koekamp? De gemeente laat weten dat dit hertenkamp niet in beheer is van de gemeente, maar van Staatsbosbeheer. Zij hebben nog geen mannetjes weggehaald om aan het fokverbod te voldoen.

Meer nieuws over Den Haag:

Author

Comments are closed.