Het Nederlands elftal kan tijdens het Europees Kampioenschap voetbal in Duitsland rekenen op steun van fans uit Den Haag. Zeker 452 leden van het Oranje-legioen uit deze gemeente hebben een of meer kaartjes voor de groepswedstrijden tegen Polen, Frankrijk en Oostenrijk. Dat blijkt uit cijfers die het AD bij de KNVB heeft opgevraagd.

Auteur: Martijn Klerks

De mannen van bondscoach Ronald Koeman zijn hun jacht op de Europese titel zondagmiddag goed gestart in Hamburg tegen Polen. Oranje won met 2 -1 van de tegenpartij.

Fans uit Den Haag

Op vrijdag 21 juni volgt in Leipzig de kraker tegen vicewereldkampioen Frankrijk, met minimaal 154 fans uit Den Haag op de tribune. De dinsdag erna, op 25 juni, wacht in Berlijn Oostenrijk als tegenstander. 154 Haagse supporters hebben een of meer kaartjes voor die laatste groepswedstrijd.

Minimumaantal kaartjes

De getallen hierboven zijn overigens minimumaantallen: van een deel van de kaartjeskopers weet de KNVB de woonplaats niet, er zijn fans op een andere manier aan kaartjes voor Euro 2024 gekomen, en er zijn supporters die op goed geluk naar Duitsland rijden en daar proberen een plekje op de tribune te bemachtigen. De cijfers geven niettemin een goed beeld van waar de meeste leden van het Oranjelegioen wonen: vaker buiten de stad dan erbinnen.

Opvallend

Dat is opvallend, zegt Jeroen Scheerder, hoogleraar sportsociologie aan de KU Leuven, na het bestuderen van de cijfers. “Mensen voelen zich doorgaans meer verbonden met groepen waar ze zelf ook bij horen, bijvoorbeeld als het gaat om afkomst. Het Nederlands elftal is wat dat betreft zéér divers, voetballers met een migratieachtergrond zijn er zelfs in oververtegenwoordigd. Dat associeer je niet met het platteland, waar voornamelijk mensen wonen zonder migratieachtergrond.”

Montfoort en Bunschoten

Hoe het dan toch komt dat relatief de meeste toeschouwers in Duitsland straks uit Montfoort komen, gevolgd door supporters uit Bunschoten en nog een trits aan plattelandsgemeenten? Scheerder zoekt het antwoord in de kenmerken van de gemiddelde voetbalsupporter. „Dat is bovengemiddeld vaak een man, hoger opgeleid en 45+, zonder migratieachtergrond. Vooral die laatste twee kenmerken kom je vaak op het platteland tegen. Het zijn bovendien mensen die vaker bereid zijn om zich te verplaatsen en om te betalen voor een kaartje voor een EK-wedstrijd.”

Berlijn

Als Nederland groepswinnaar wordt en ook daarna blijft winnen, speelt het nog twee keer in Berlijn: op 6 juli voor een plek in de halve finale, en op 14 juli in de finale van het toernooi.

Meer nieuws over Den Haag:

Comments are closed.