Over een paar weken kunnen inwoners opnieuw naar de stembus! Dit keer voor de Europese verkiezingen. Wist je dat je ook geld kunt verdienen bij een stembureau? Als stemmenteller hark je zo een leuk zakcentje binnen.

Je hoeft het niet voor niets te doen. Ieder stembureaulid krijgt een vergoeding en dat bedrag verschilt per gemeente.

Wat schuift het?

In Den Haag zijn er verschillende functies beschikbaar. Zo kun je je aanmelden als voorzitter, plaatsvervangend voorzitter, stembureaulid en teller. Als stemmenteller kun je 70 euro bruto verdienen en als voorzitter tussen de 175 en 200 euro.

Hoe lang je bezig bent met deze klus, is niet te voorspellen. Sommige stembureaus moeten veel biljetten verwerken en met een beetje pech moet er een hertelling komen. Tijdens de Provinciale Statenverkiezing in 2023 duurde het zelfs zo lang dat de burgemeester het tellen tijdelijk mocht staken als de medewerkers te moe waren.

De voorwaarden

Niet iedereen kan zich aanmelden als stemmenteller in Den Haag. Er gelden een paar eisen. Zo moet je minimaal 18 jaar oud zijn en de Nederlandse taal goed beheersen. Je hoeft niet per se de Nederlandse nationaliteit te hebben. Verder is het belangrijk dat je nauwkeurig, behulpzaam en stressbestendig bent en je moet lichamelijk in staat zijn om een lange werkdag te maken.

Een opleiding doen is niet nodig, maar je doorloopt wel een e-learning. In die cursus, die je vanuit huis kan doen, krijg je uitleg over het stemmen tellen. Je leert bijvoorbeeld wanneer een stembiljet ongeldig is en hoe je de stemformulieren moet sorteren.

Aanmelden

Wil je je graag aanmelden om te helpen op een stembureau in Den Haag? Klik dan hier.

Hiervoor stem je bij de Europese verkiezingen

Tijdens de komende verkiezingen op donderdag 6 juni stemmen bewoners op kandidaat-leden voor het Europees Parlement. Bekijk hier alle kandidaten. De uiteindelijke leden behartigen de belangen van alle EU-burgers op Europees niveau.

In totaal komen na de verkiezing 720 volksvertegenwoordigers in het Europees Parlement. 31 leden komen uit Nederland. De leden van het Europees Parlement praten over hoe de Europese Unie (EU) dingen moet regelen. En ze beslissen over nieuwe Europese wetten, bijvoorbeeld over armoedebestrijding, economie, klimaat en veiligheid. 

Bron: Rijksoverheid.nl

We zochten nog veel meer voor je uit…

Comments are closed.