In de Tweede Wereldoorlog zijn er veel bunkers gebouwd in Nederland. Deze bouwwerken zijn nog door het hele land te vinden. Ook aan de kust en in de duinen staan er een flink aantal. Verschillende van deze bunkers kun je bezoeken op Bunkerdag.

Op zaterdag 25 mei 2024 is het landelijke Bunkerdag en zijn de bunkers van Zeeland tot de Waddeneilanden open van 10.00 tot 17.00 uur.

Bunkers bezoeken

Heb jij zin om een bunker te bezoeken? Dan kun je bijvoorbeeld naar nationaal monument Oranjehotel. Deze bunker ligt aan de Van Alkemadelaan 1258. Het Oranjehotel, de bijnaam voor de Scheveningse gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog, was van 1940 tot 1945 de belangrijkste Duitse gevangenis in bezet Nederland. Hier hielden de Duitsers ruim 25.000 mensen gevangen, waaronder verzetsmensen, Joden, communisten en Jehova’s getuigen. Bekende gevangenen waren onder andere Erik Hazelhoff Roelfzema, Anton de Kom, George Maduro, Titus Brandsma en Corrie ten Boom.

Sinds 2019 dient het Oranjehotel als herinneringscentrum waar verhalen over angst, onrecht en onzekerheid tijdens de bezetting worden verteld. Het complex, bestaande uit ongeveer 120 cellen, heeft als hart cel 601, die nog in authentieke staat bewaard is.

Alle bunkers in en rond Den Haag

Het Oranjehotel is niet de enige bunker in en rond Den Haag die je kunt bezoeken op 25 mei. In Wassenaar, ‘s-Gravenzande, Hoek van Holland, Rijswijk en Ypenburg zijn er namelijk ook bunkers te bezoeken en activiteiten te beleven. Hieronder staan ze op een rij.

Tickets voor bunkerbezoek

Om de bunkers tijdens Bunkerdag te bezoeken heb je een ticket nodig. Deze kun je op de dag zelf kopen bij de eerste deelnemende bunker die je bezoekt. Het ticket is een polsbandje en daarmee kun je alle locaties bezoeken die meedoen aan Bunkerdag. Een ticket voor iedereen van 12 jaar of ouders kost 7,50 euro. Kinderen tot 12 jaar betalen 4 euro voor een kaartje en kinderen tot en met 3 jaar mogen gratis mee.

Meer nieuws over Den Haag:

Author

Comments are closed.