Heb jij altijd al eens binnen willen kijken bij dierenasiel ’t Julialaantje in Rijswijk? Ga dan op zaterdag 25 mei naar de open dag. Tussen 11.00 en 16.00 uur bezoek je het asiel met opvanghonden en -katten. Dierenasiel ‘t Julialaantje wil mensen de kans geven te komen binnenkijken en daarmee geld inzamelen voor het laten castreren en steriliseren van de honden.

Dierenasiels dienen zich aan strenge regels te houden voor ze een dier (her)plaatsen. Zo is het bij katten verplicht om ze te laten steriliseren of te castreren voordat ze naar een nieuwe baas gaan. Bij honden is dit nog niet het geval, maar toch vindt het asiel dat dit wel zou moeten om zo ongewenste nestjes (en dus overvolle dierenasiels) te voorkomen.

Een flinke investering

De prijs voor het castreren of steriliseren van een hond of kat verschilt per dierenarts. Dierenartsenpraktijk Laakkwartier vraagt bijvoorbeeld tussen de 120 en 130 euro voor een castratie en tussen de 230 en 240 euro voor een sterilisatie.

Voor honden is de prijs een stuk hoger. Hier speelt het gewicht van de hond een belangrijke rol. Hoe groter de hond, hoe hoger het bedrag. Voor het castreren van een reu tot 10 kilo betaal je bij dierenartsenpraktijk Laakkwartier tussen de 285 en 335 euro. Voor teven is dit bedrag voor hetzelfde gewicht tussen de 450 en 500 euro.

Bron: website Dierenartsenpraktijk Laakkwartier

Wat is het verschil tussen castreren en steriliseren?

Castratie of sterilisatie van een dier kan worden gedaan om ervoor te zorgen dat ze geen jonkies meer krijgen. Deze ingreep voorkomt ongewenste nestjes, maar kan ook worden toegepast als er problemen zijn met de gezondheid. Het verschil is dat bij een castratie het daadwerkelijke voorplantingsorgaan wordt verwijderd (bij mannen de zaadballen en bij vrouwen de eierstokken). Bij sterilisatie worden de eileiders of zaadleiders enkel onderbroken. Castratie en sterilisatie hebben dus niks met het geslacht van het dier te maken, zoals vaak wordt gedacht.

Bron: website Stichting DierenLot

Inzameling

Bij dierenasiel ’t Julialaantje komen vaak onbehandelde honden het asiel binnen. Dit zien ze graag anders. Het laten opereren van al deze honden kost ontzettend veel geld en daarom willen ze met deze open dag geld inzamelen voor dit doeleinde.

De open dag

Op de open dag op zaterdag 25 mei staan er tussen 11.00 en 16.00 uur kramen met dierenbenodigdheden zoals voer, kleedjes, manden, speeltjes, riemen en nog veel meer. Daarnaast is er een kattendeskundige, een hondentrainer, de dierenpolitie en een dierenarts aanwezig. Tot slot worden er rondleidingen door het asiel gegeven, kan je met heel veel dieren knuffelen en krijg je een kop thee of koffie met iets lekkers.

We zochten nog veel meer voor je uit…

Comments are closed.