Wie wel eens (of heel vaak) langs de vier grijze torenflats langs de Lozerlaan kwam, weet dat er een vierkant, ster, cirkel en driehoek hoog in de lucht op de flats zijn geschilderd. Maar wie deed dat eigenlijk?

De vier flats die op een rij langs de Lozerlaan staan, zijn voor veel mensen bekende herkenningspunten. Ofwel kom je Den Haag namelijk net binnenrijden, of je rijdt er net uit.

Bekende muurschildering

Lange tijd was onbekend wie de muurschilderingen op de vier torenflats in Escamp heeft ontworpen. Volgens de Haagse kunstorganisatie Stroom was ook niet duidelijk wie de opdracht gaf voor het schilderen van de vier symbolen. Gelukkig nam de maker in het voorjaar van 2024 zelf contact op met BKDH (Buiten Kunst Den Haag).

Lees verder onder de foto’s>>>

Volgens de website blijkt het om een ‘percentageregelingopdracht’ te gaan van de Gemeentelijke Commissie Beeldende Kunstopdrachten. Deze commissie had verschillende kunstenaars gevraagd een ontwerp te maken ter verfraaiing van de nieuwe flats. Daaruit werd het ontwerp van Dieter Ludwig gekozen.

Oriëntatiepunt voor bewoners

Deze grafisch ontwerper liet de elementaire vormen driehoek, vierkant, cirkel en ster op de gevels, bij de toegang naar de flat en in de hal van elke flat aanbrengen. Het was eigenlijk de bedoeling dat de vorm bij de toegang van de flats driedimensionaal werd, maar dat werd te duur. In 1978 werden de vormen op de torenflats geschilderd

Bij zijn ontwerp voor de Lozerlaan lag de nadruk op oriëntatie, lezen we op bkdh. ‘Met zo min mogelijk vorm probeerde hij toch een kraakheldere bewegwijzering te maken. Want het was “belangrijk voor de bewoners om zelfs per telefoon duidelijk te kunnen maken in welke flat zij wonen“, aldus Ludwig.’

Bron: bkdh.nl

We zochten nog veel meer voor je uit…

Author

Comments are closed.