Je hebt de geel met zwarte bestuivers misschien al zien vliegen in Den Haag: de bijen. Ze komen in heel Nederland voor, maar weet jij hoeveel soorten er in jouw straat voorkomen? Dat kom je hier te weten!

We hebben het over de bijen, omdat de uitslag van de Nationale Bijentelling bekend is. Van 15 tot en met 24 april telden in totaal 2.350 mensen de bestuivers. Zij telden 41.433 bijen en zweefvliegen in die periode. Maar wat zeggen die cijfers?

Bijentelling 2024

Bijenexperts van Naturalis Biodiversity Center gaan de komende weken aan de slag met de resultaten, maar zien nu al een aantal opmerkelijke uitkomsten. Zo is het gemiddeld aantal bijen die ook bloemen bestuiven per telling hoger dan vorig jaar: achttien bestuivers per telling. Vorig jaar waren dat vijftien stuks per telling. Dat is goed nieuws, want 80 procent van de planten waar wij van eten is voor bestuiving afhankelijk van bijen.

De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. Het doel is om zoveel mogelijk over bijen te weten komen, zodat ze de bij beter kunnen helpen.

Bijen in Den Haag

Hoe staat het met de bijen in Den Haag? Dat kun je zien op deze kaart van de KRO-NCRV. Scroll helemaal naar beneden en vul je postcode in (of navigeer naar je straat op de kaart). Als je je muis op jouw straat zet, zie je hoeveel soorten bijen een huis vinden bij jou in de buurt. Zo zie je dat er in de Hoogstraat 60 bijenrassen zijn, en in Torenstraat vliegen 84 soorten rond.

Zo help je de Haagse bij

Wil jij jouw buurt aantrekkelijker maken voor deze vliegende vrienden? Dan hebben we wat tips voor jou!

Bron: NatuurmonumentenKRO-NCRV en Nationale Bijentelling

Meer nieuws over Den Haag:

Author

Comments are closed.