Ligt jouw oranjetenue al klaar voor Koningsdag? Dan is het fijn om te weten of er een regenjas overheen moet, of dat je zonder jas naar buiten kan. Berend van Straaten, meteoroloog bij Weeronline.nl, heeft goed nieuws voor ons.

Berend: “We hebben al een tijdje te maken met vrij koud en wisselvallig lenteweer, maar het lijkt erop dat deze periode precies op Koningsdag eindigt.”

Droog en vrij zonnig

“De kans is op dit moment vrij groot dat Koningsdag droog en vrij zonnig verloopt. Het relatief koude lenteweer wordt al een tijdje veroorzaakt door een hardnekkige wind die uit het noorden waait. Vanaf vrijdag draait de wind richting het zuiden, waardoor zachtere lucht richting ons land wordt aangevoerd”, aldus Berend.

Helemaal geen regen?

Toch is het verstandig om een regenponcho mee te nemen. Het is volgens Berend niet uitgesloten dat in de middag en avond verspreid over het land enkele buien kunnen vallen.

Aangename temperatuur

Berend: “Het wordt op Koningsdag 12 of 13 graden op de Waddeneilanden en vlak aan zee. In het zuidoosten kan het lokaal 17 graden worden. Dat zijn zeer gebruikelijke waarden voor de tijd van het jaar, maar omdat het contrast met de afgelopen tijd zo groot is, zal het voor veel mensen echt aangenaam aanvoelen.”

Volgens de metingen was Koninginnedag in 1993 de warmste ooit. Het werd toen in De Bilt 27 graden. De koudste editie vond plaats in 1970 toen het 7 graden was. (Bron: Weeronline.nl)

Het weer met koningsnacht

Tijdens koningsnacht is het handig om een dikke jas aan te trekken. Als de zon onder is gegaan, daalt de temperatuur tot 4 tot 6 graden. Berend: “Of we het tijdens de festiviteiten in de koningsnacht geheel droog houden is nog vrij onzeker. De kans op wat regen bedraagt nu zo’n 40 procent.”

Author

Comments are closed.