Martin (73) en Robert (54) ’t Hart runnen samen al elf jaar snoepwinkel ’t Haagsch Snoephuis. De winkel was eerst een reisbureau: “Na een avondje wijnen maakten we de omslag naar snoepgoed.”

Wie de Frederik Hendriklaan een beetje kent, weet dat daar een knalroze pandje te vinden is waar alleen maar snoep en zoetwaren worden verkocht; ’t Haagsch Snoephuis.

Elke dag samen

Nog voordat je de winkel aan Frederik Hendriklaan 123a ziet, ruik je het al: er is een snoepwinkel in de buurt. Het knalroze geverfde winkeltje is misschien niet groot, maar voor veel mensen al jaren de vaste plek voor zuurstokken, winegums, drop en Bossche bollen.

Eigenaren Robert en Martin zijn al jaren samen een stel. “We leerden elkaar in 1989 kennen in restaurant Savarin waar ik destijds werkte”, vertelt Robert. “Ik kom uit de horeca en Martin had destijds een reisbureau aan de Groot Hertoginnelaan. Toen ik door omstandigheden thuis kwam te zitten, ben ik in het reisbureau mee gaan helpen. Sindsdien werken we elke dag samen.”

Van vakantiereizen naar snoepreizen

In 1994 verhuisde het reisbureau naar de Frederik Hendriklaan. “Een heel fijne straat met veel vaste klanten en leuke collega-ondernemers. Dat was toen al zo, maar nu nog steeds. Maar de tijden waren anders. In 2013 kwamen er steeds meer mogelijkheden om je vakanties en vluchten online te boeken. Toen stonden we voor de keuze: Stoppen, doorgaan en verzuipen of iets heel anders doen.”

De mannen waren dol op hun pandje en daarom moest er iets bedacht worden dat paste bij het oppervlak. “Stoppen wilde we niet, verzuipen ook niet. Dus ik dacht aan een cadeauwinkel, maar daar is de winkel te klein voor. Toen hebben we tijdens een avond met vrienden (en wijn) lopen ‘brainen’ en riep een vriendin ineens: ‘Begin een Oudhollands snoephuis’. Zo geschiedde.”

Een winkel van vroeger

Robert wijst om zich heen: “Eigenlijk is de insteek nooit veranderd sinds we elf jaar geleden begonnen. Het moest een winkel zijn zoals vroeger, met snoep voor iedereen en een praatje met iedereen. Lekker sociaal. Vandaar dat we ook geen personeel hebben, maar samen in de winkel staan. Mensen vinden het fijn een bekend gezicht te zien. En ik heb echt een olifantenhoofd; ik onthoud alles en iedereen.”

De winkel geurt en kleurt suikergoed, maar wat zijn de favorieten van de mannen? “Ik ben gek op bonbons, we verkopen alleen handgemaakte bonbons. Maar ik eet ze niet elke dag hoor”, zegt Martin lachend. Robert is dol op dubbelzoute drop. “We verkopen zoveel verschillende snoep. Nu is dat geïmporteerde snoep uit Japan heel populair. Dat is bijvoorbeeld extra zuur of juist heet. En ik test alles van tevoren uit. Je moet wel weten wat je verkoopt natuurlijk. Maar eigenlijk ben ik helemaal geen snoeper.”

’t Haagsch Snoephuis

Frederik Hendriklaan 123A, 2582 BX Den Haag

Nu gesloten

Meer informatie

We zochten nog veel meer voor je uit…

Author

Comments are closed.