Je herkent ‘m bijna niet meer zonder zijn bekende en flamboyante coupe; Rogier Smit (49) van het bekende duo Frank en Rogier, was een graag geziene gast in de artikelen op indebuurt. Tot de scheiding van de twee heren. Het bleef een tijdje stil, dus vroegen wij ons af: hoe is het eigenlijk met Rogier?

Wekelijks doken interieurstylisten Frank en Rogier voor het tv-programma Paleis voor een prikkie de kringloop in om voor weinig geld iemands interieur op te knappen. Ook voor indebuurt gaven ze vaak shoppingtips, lieten ze hun huis zien of hadden ze ander gezellig nieuws te melden. Helaas ging het tussen de twee niet goed en scheidden de mannen in 2022 na zeventien jaar huwelijk.

Lange lokken kwijt

Aan enthousiasme ontbrak het Rogier nooit, en hij is het ook nu niet kwijt; wild zwaaiend komt hij Hop & Stork binnen. “Joh, ik stond bij die andere koffiezaak, wist ik veel dat we bij de chocoladewinkel hadden afgesproken. Dat ze hier ook koffie hebben, wat heerlijk!” Rogier is binnen en dat mag de hele tent weten.

“Ja sorry, ik ben gewoon altijd wat luidruchtig en enthousiast, ik ben mijn lange lokken dan wel kwijt, maar dat verandert niet”, vertelt hij wijzend op zijn nieuwe kapsel. “Ik heb een haartransplantatie gedaan en ik draag ook een stuk minder make-up. Ik heb echt een transformatie ondergaan de afgelopen tijd.”

Weg uit Den Haag

“Er is de afgelopen twee jaar flink wat gebeurd”, vertelt Rogier. “Direct na de scheiding kocht ik een auto om mobieler te zijn en me niet opgesloten te voelen in de bubbel waarin ik zo lang vastzat. Steeds pendelen tussen Den Haag en Zuid-Frankrijk is leuk, maar er is meer in de wereld.”

Opvallend is wel dat Rogier geen rijbewijs heeft. “Je kunt gewoon een chauffeur huren hoor. Of ik belde een vriend of kennis: ‘Als jij rijdt, heb ik een auto met benzine’. Vanaf dat moment was ik een ‘digitale nomade’. Ondernemen via de telefoon en laptop, maar wel vanuit Gstaad, Berlijn of Marbella.”

Ook zijn vaste stek, Den Haag, liet hij al voor de scheiding definitief achter, maar hij komt nog steeds graag naar de hofstad. “Ik huurde tussen de tripjes door een woning in Friesland. In eerste instantie tijdelijk en voor de rust. Het beviel me enorm goed daar. Ik mis Den Haag totaal niet. Behalve de Paleistuinen dan, die zijn zo prachtig.”

Twijfels in Friesland

In de periode net voordat de scheiding definitief was, kwam Rogier ten val. “Dat was op nieuwe schoenen, die had ik net gekocht in de Van Hoytemastraat. Ik lag drie maanden op een matras met mijn gebroken knieschijf. Aangezien ik niet van stil liggen houd, hield ik me bezig met een onderzoek naar mijn vader.”

Volgens Rogier is hij al vanaf zijn achtste jaar niet overtuigd dat de man die hem opvoedde, zijn echte vader is. “Ik was zo anders dan hij. Niet alleen qua gedrag, ook herkende ik geen enkel uiterlijk kenmerk van hem in mijzelf. Ik heb mijn moeder zo vaak gevraagd of hij wel mijn vader was, maar zij kapte het gesprek altijd af. Nu had ik de tijd om te onderzoeken hoe het zat.”

‘Is Willem Oltmans dan mijn vader?’

“In Friesland voelde ik mij heel fijn en dat kwam niet uit de lucht vallen. Uit een DNA-uitslag bleek dat ik grotendeels Fries ben, iets wat haaks staat op wat mijn moeder over mijn familie vertelde. Ik liet verschillende DNA-testen doen en googelde me helemaal suf. Alles om maar te weten welke man mijn vader kon zijn.”

Nadat Rogier volgens eigen zeggen ook een privédetective inzette, kreeg hij een verrassende uitslag. “Op eerste kerstdag kreeg ik een mail van MyHeritage, een DNA onderzoekswebsite. Daarin stond zwart op wit dat mijn vader journalist en schrijver Willem Oltmans is.”

“Flamboyant, een kutstem, direct, helblauwe ogen; ik heb ze allemaal, net als Willem. Dat deed zoveel kwartjes vallen. Ik heb mijn moeder gebeld en zij bevestigde het, maar sloeg direct daarna dicht. Meer dan een bevestiging van haar heb ik niet. Veel mensen vragen: ‘Oltmans was toch homo?’, en dan zeg ik: ‘Ja, Martien Meiland ook!’. Ja, zo is het toch? Misschien heeft hij wel zaad gedoneerd tegen een vergoeding. Hij had altijd problemen met geld. Net als ik trouwens. We hebben zoveel gelijkenissen.”

Het eindigt met een boek

Sinds het mailtje is Rogier overtuigd. “Ik heb veel vrienden en kennissen van Willem gemaild, maar die blokkeren me. Niet iedereen gelooft me, maar ik ben overtuigd. Ik heb dan ook mijn achternaam veranderd naar Oltmans. Nog niet officieel, maar op Instagram en in mijn mailadres.”

Vanuit Oegstgeest werkt Rogier inmiddels aan een boek over zijn zoektocht. “Dat boek schrijf ik vooral om een periode af te sluiten”, vertelt hij. Of hij in de toekomst weer in Den Haag komt wonen, laat hij in het midden: “Vandaag Oegstgeest, morgen Parijs en overmorgen Milaan. Het ultieme Hans en Grietje-huisje waar ik rust vind, heb ik nog niet gevonden en kan overal staan”.

We zochten nog veel meer voor je uit…

Author

Comments are closed.