Juriën en Maarten runnen nu een jaar tuincentrum Ockenburgh. Het bedrijf is 39 jaar geleden opgericht door hun vader. De jonge broers hadden verfrissende en duurzame ideeën. Hoe staat het daar nu mee? We blikken terug en kijken vooruit:

Het tuincentrum is afgelopen maanden verbouwd: “De buitenkas is groter geworden en er is nu een klimaatplein in die kas.”

Duurzaam

Vorig jaar vertelde Juriën Kester dat hij graag een nog duurzamer tuincentrum wil draaien, waarbij voor klanten het duidelijker wordt welke planten duurzaam zijn. “Op het klimaatplein laten we zien met wat voor objecten je kan bijdragen aan het milieu zoals bijenhotels en vogelhuisjes.” Dat thema zie je overal in de winkel terugkomen. In de geel omrande bakken staan bijvoorbeeld planten die goed zijn voor bijen en vlinders, deze zijn onbespoten. “We merkten afgelopen jaar dat wanneer we duidelijk laten zien dat planten duurzaam zijn, door bijvoorbeeld plaatjes van bijen erop te plakken, klanten sneller een bewuste keuzen maken.”

Er is in het tuincentrum meer ruimte en aandacht voor buitenplanten. Wanneer we door het vernieuwde buitengedeelte lopen zien we ineens een woning. “Dat is ons ouderlijk huis. Mijn ouders zijn verhuist en het stond leeg, dus nu gaan we het bij de winkel betrekken”, vertelt Juriën. “De serre is straks een showroom, de woonkamer waarin we altijd tv keken wordt een cursusruimte waar de klanten bijvoorbeeld een training over kruiden kunnen volgen. Mijn oude slaapkamer wordt een plek waar collega’s kunnen werken aan hun persoonlijke ontwikkeling zoals een cursus omgaan met stress.”

Broers

Juriën is, zoals hij dat zelf zegt, van de mensen en zijn broer Maarten weet meer over plantjes. “We hebben elkaar afgelopen jaar beter leren kennen. Ik waardeer zijn kennis heel erg, aldus Juriën.” Maarten geeft ons nog een paar tips mee voor de tuin en het balkon: “Erg in trek is het zelf kweken van eetbare bloemen en klimplanten worden veel verkocht. Deze helpen mee met een goede isolatie van je woning. Ook zien we dat klanten, waaronder gemeente Den Haag, steeds vaker voor vaste bloeiende planten kiezen. “

Gratis plantje

Zaterdag 13 en zondag 14 april is in het tuincentrum het duurzaamheidsweekend. Er komen duurzame leveranciers en kwekers naar de winkel om klanten meer te vertellen over hoe en waarom hun product duurzaam is. “Zo zijn er kwekers die vogels loslaten in de kas wanneer beestjes hun planten opeten. “Verder komt Flip the city langs met kroostegels en Duurzaam Den Haag. En klanten kunnen heel het weekend tegels inleveren voor een gratis plantje. “Daar zijn nu al 1300 aanmeldingen voor terwijl er vorig jaar 900 tegels zijn ingeleverd. Hoe mooi is dat?!”, zegt Juriën.

Lees ook…

Comments are closed.