Het geschorste ‘busbedrijf’ waarvan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) tijdelijk de vergunning heeft ingetrokken, is het Terschellingse taxibedrijf Yellow Cab. Na vijftig keer de regels over rij- en rusttijden te hebben overtreden, mag de onderneming nu zes maanden lang geen personen per minitouringcar vervoeren. 

“Net als heel Nederland hebben ook wij te maken met een personeelstekort, terwijl er toch een hoop mensen vervoerd moeten worden die ergens heen moeten”, zegt Yellow Cab-directeur Arnold Adelaar tegen deze website. “Ik heb zelf te veel uren gemaakt, elke dag een beetje. Binnen twee maanden á drie zit je dan zomaar op vijftig overtredingen.”

Betrapt Adelaar werd als chauffeur zelf betrapt door ILT. Hij werd door een motoragent staande gehouden. Die las vervolgens de tachograaf uit en stuurde de data op naar ILT. “Zij lezen vervolgens alle tachograven uit en maken een rapport op. Uit het rapport is gebleken dat ik ongeveer vijftig keer in overtreding was, maar dat had ik ze ook zelf kunnen vertellen.”

Na meerdere gesprekken met ILT werd duidelijk dat er een tijdelijke schorsing van zes maanden boven het hoofd van de minitouringcar-afdeling van Yellow Cab hing. “Het waren goede gesprekken, maar op een gegeven moment stond volgens mij wel vast dat we zes maanden geschorst zouden worden. Daar heb je zelf dan verder geen invloed meer op.”

Vervelende sanctie Naast de tijdelijke schorsing legde ILT nog een andere sanctie op. Zo werd de vervoersmanager van Yellow Cab door de overheidsinstantie ongeschikt verklaard. Dit houdt in dat de manager twee jaar lang niet meer als vervoersmanager mag werken en opnieuw het examen vakbekwaamheid moet halen.

“Officieel had hij daarover bij mij aan de bel moeten trekken”, aldus Adelaar. “Dat klinkt vergezocht, want ik ben als directeur natuurlijk zelf verantwoordelijk, maar formeel had dat gemoeten. Er had een structuur in het bedrijf moeten zitten waardoor hij kon ingrijpen, dat hadden we niet. Het is een heel vervelende sanctie, maar deze persoon blijft gewoon bij me want hij rijdt namelijk ook als taxichauffeur. Dat mag hij wel gewoon blijven doen.”

Inkomsten Hoewel de minitouringcar-afdeling van Yellow Cab voor zes maanden op z’n gat ligt, zit Adelaar echter niet met de handen in het haar. Zo is de directeur een samenwerking aangegaan met Kooistra Reizen, een vervoersbedrijf uit Franeker dat al komende weekend ritten gaat uitvoeren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Author

Comments are closed.