Op de duinen van Kijkduin, achter het Atlantic hotel, is een populair uitkijkpunt te vinden. Of beter gezegd wás. Het uitkijkpunt is ineens afgebroken. Langs het pad liggen de stenen opgestapeld en rondom het uitkijkpunt hangt afzetlint. Wat is hier aan de hand?

Onder de duinen van Kijkduin ligt een verborgen gangenstelsel met zes aangesloten bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Bovenop een van die bunkers was een uitkijkpunt te vinden waar heel veel selfies, familiefoto’s en trouwfoto’s zijn genomen.

Weg?

Tijdens een wandeling op Kijkduin zagen we ineens iets vreemds aan de horizon. Het bekende stenen uitkijkpunt was weg!

Tekst gaat verder onder de foto’s >>>

Het Atlantikwall Museum Den Haag heeft de bunker in beheer en Jeroen, een van de woordvoerders, kan ons meer vertellen: “We zijn al tien jaar bezig met herstel en restauratie van de bunker. Dit is allemaal vrijwilligerswerk dus het gaat niet altijd zo snel. De komende jaren zijn we nog bezig met bijvoorbeeld het herstellen van ingestorte gangen.”

Entree

Naast de vele herstelwerkzaamheden gaat er iets bijzonders gebeuren met de Kijkduinse bunker. “We hebben bij hoge uitzondering de ambitie om een invalide entree te maken. De meeste bunkers zijn niet of nauwelijks toegankelijk voor invaliden. De oude blokken van het uitkijkpunt zijn gereserveerd om dit mogelijk te maken”.

Jeroen laat daarbij weten dat het oude uitkijkpunt gedeeltelijk vervallen was en daardoor onveilig. Deze wordt vervangen door een klimaatvriendelijk uitkijkpunt. In plaats van een asfalt pad komt er een pad van houten vlonders waar fauna onderdoor kan.

Het bunkercomplex op Kijkduin Widerstandsnet 67 HL gaat waarschijnlijk in juni weer open en is vanaf dan eens in de maand te bezoeken.

Lees ook…

Comments are closed.