Al jaren gonst het in Den Haag van de geruchten: het Eschermuseum zou verhuizen naar de voormalige Amerikaanse Ambassade. Nu lijkt er schot in de zaak te zitten.

De gemeente Den Haag is gestart met de aanbesteding voor het ontwerp van een nieuw Eschermuseum.

Museum Escher in de Ambassade

Het Eschermuseum vind je in het voormalige paleis van koningin Emma aan het Lange Voorhout in Den Haag. Het museum waar het werk van kunstenaar M.C. Escher te vinden is heeft de passende naam Escher in het Paleis gekregen.

Omdat het museum eigenlijk te klein is voor de hoeveelheid kunstwerken van Escher die ze daar graag willen laten zien en het aantal bezoekers oploopt, wordt er al jaren gedacht aan een verhuizing naar de voormalige Amerikaanse Ambassade.

Huh? Aanbesteding?

Dat pand ligt een aantal deuren verderop, is ruimer, groter en lijkt aan de buitenkant zelfs een beetje op een schilderij van Escher. Kat in het bakkie zou je zeggen. Niet dus. Er moet namelijk heel veel gebeuren aan het pand voor het zover is. Hoeveel werk het precies is en wat er gebeuren moet en of het allemaal wel kan… daarvoor is onderzoek nodig.

Daarom start gemeente Den Haag het aanbestedingstraject voor het ontwerp van een vernieuwend Eschermuseum in de voormalige Amerikaanse ambassade. Er is 3,25 miljoen euro vrijgemaakt voor dit traject. Wat inhoudt dat er geld is voor een project- en ontwerpteam, de nodige onderzoeken en de voorbereiding van de asbestsanering. Ook komt er een voorlopig ontwerp van het nieuwe museum.

Maar gaat het nou door?

Pas als dit voorlopige ontwerp er is en de onderzoeken zijn afgerond kan de gemeenteraad een besluit nemen over de transformatie van het gebouw naar het nieuwe Eschermuseum. Wanneer deze beslissing genomen kan worden en of én wanneer er gestart kan worden aan het museum is op dit moment nog niet duidelijk.

Escher in het Paleis

Lange Voorhout 74, 2514 EH Den Haag

Nu gesloten

Meer informatie

We zochten nog veel meer voor je uit…

Author

Comments are closed.