Afgelopen nacht, zaterdag 30 op zondag 31 maart, hebben we een uurtje minder kunnen slapen. De zomertijd is om 02.00 uur vannacht ingegaan. Je Smartwatch en mobiel geven automatisch de juiste tijd aan, maar hoe zit dat met de klok van de Grote Kerk in Den Haag?

Toen de kerk in 1424 af was, kreeg de toren waarschijnlijk al direct een paar luidklokken, een uurwerk en een carillon. Voor elk uur werd er een eenvoudig melodietje gespeeld, de zogenaamde voorslag. De luidklok had niet alleen de functie om gelovigen op te roepen voor het gebed, want de klokken waarschuwden ook bij gevaar of brand.

Klok op zomertijd

Hoe wordt de klok van de kerk op zomer- of wintertijd gezet? Wij dachten dat er iemand midden in de nacht de klok handmatig draaide. Dat is niet het geval. Ook de Grote Kerk gaat met zijn tijd mee. De klok wordt om 2 uur ’s nachts automatisch vooruit gezet. Alleen gebeurt dat niet in één keer, de klok kan namelijk niet in één keer een uur vooruit draaien worden. Elke minuut wordt de klok een stukje verdergezet waardoor die om 5 uur op zomertijd staat.

We zochten nog veel meer voor je uit…

Comments are closed.