Op Schiphol wordt het gebruik van elektrische autonome bussen getest. Twee zelfsturende bussen van leverancier Ohmio rijden dagelijks een vaste route en maken hierbij een aantal tussenstops aan airside. De haltes die de bussen aandoen, zijn dicht bij de kantoren van een aantal schoonmaak- en grondafhandelingsbedrijven. Deze pendeldienst is voor werknemers die op deze locaties werken. Met deze proef wil de luchthaven onderzoeken wat de voordelen van autonoom vervoer kunnen zijn en hoe medewerkers dit ervaren. 

In de eerste fase van de proef is de technologie achter de bussen grondig getest en aangepast aan de luchthaveninfrastructuur. Momenteel wordt de pendeldienst gebruikt door medewerkers en wordt onderzocht hoe zij zelfrijdend vervoer ervaren. Van de medewerkers die gebruikmaken van de autonome lijndienst is 89% bereid om deze opnieuw te gebruiken. Initiële bevindingen geven aan dat de dienst als veilig en positief ervaren wordt. Tot eind april zal de luchthaven doorgaan met het testen van de technologie en verkent het de potentiële mogelijkheden tot uitbreiding.

Met deze proef zetten we weer een stap richting onze ambitie om in 2030 een uitstootvrije en in 2050 autonome grondoperatie te realiseren. De kennis en inzichten die we met de proef vergaren zijn van enorme toegevoegde waarde voor toekomstige autonome ontwikkelingen op Schiphol.

Jan Zekveld, hoofd innovatie bij Royal Schiphol Group

Deze samenwerking benadrukt Ohmio’s visie om visionaire concepten te ontwikkelen op het gebied van transport. We zijn enthousiast over deze kans en voelen ons vereerd om de handen ineen te slaan met Schiphol – een toonaangevende speler in de Europese luchtvaartindustrie.

Mohammed Hikmet, Directeur Ohmio

Author

Comments are closed.