Tijdens een wandeling over het strand van Kijkduin op maandag 25 maart viel ons iets op. De hele kust lag vol met aangespoelde zeedieren. Van zeesterren tot rugschilden van inktvissen en van krabben tot scheermessen: er lagen hopen vol.

Ongewerveldenexpert legt uit

Volgens ongewerveldenexpert van Naturalis Hannco Bakker komt dit door de oostenwind. “Bij wind vanuit land, oostenwind, wordt de bovenste waterlaag weggeduwd waardoor dieren in de onderstroom meegesleurd worden omhoog en aanspoelen”, vertelt hij. Maar is het dan wel normaal dat er zoveel zeedieren aanspoelen? Volgens Hannco wel: “Dit is een typische manier van de natuur om de zee op te ruimen. Alle zwakke dieren spoelen aan op het strand en de zeemeeuwen eten ze vervolgens op.”

De tekst gaat verder onder de afbeelding >

Aangespoelde zeedieren op Kijkduin 2024 | Foto: Lesley Hoevenaar

Het komt niet vaak voor dat er oostenwind staat in Nederland en daarom zien we dit tafereel ook niet vaak voorkomen op onze stranden. Hannco heeft ook nog een leuke tip voor schelpenzoekers: “Check eerst de stand van de wind voor je naar de kust vertrekt. Een westenwind is vaak niet gunstig, maar met een oostenwind kun je de mooiste schelpen en zeedieren aantreffen.”

Een kijkje tussen de vondsten

Natuurlijk hebben wij onze vondsten vastgelegd, want zoals Hannco al vertelde gebeurt dit niet zo vaak. Extra bijzonder dus! Kijk je mee?

We zochten nog veel meer voor je uit…

Comments are closed.