Is het tijd om te verhuizen? Dan kan een (huur)woning vinden best pittig zijn in de huidige markt. Online platform Huurwoningen.nl zetten voor jou vijf tips op een rijtje om jouw kansen op een nieuwe huurwoning te vergroten!

Tip 1: Zo schrijf je een makelaar of verhuurder aan

Makelaars en verhuurders krijgen vaak veel reacties op beschikbare huurwoningen. Om niet onderop de stapel te belanden, kan het helpen om een duidelijke en leuke reactie te sturen. Overtuig de verhuurder/makelaar dat jij de geschikte huurder bent.

  • Begin bij de basis: vertel iets over jezelf. Schrijf een korte introductie met je naam, leeftijd en huidige woonsituatie. Met wie zoek je eventueel een woning? En waarom? Als je momenteel een woning huurt, kun je je huidige huisbaas vragen om een referentie te schrijven, dat helpt!
  • Vertel daarna over je financiële situatie. Wat doe je voor werk? Wat voor contract, hoeveel uur en wat is je salaris? Heb je geen werk maar ben je bijvoorbeeld student, zelfstandige of arbeidsongeschikt? Leg dan uit hoe je aan je inkomen komt.
  • Voor de verhuurder is het interessant om te weten waarom jij specifiek deze woning wil bemachtigen. Heb je altijd al in de buurt gewoond of ben je gek op de prachtige jaren 30 details? Benoem het.
  • Uiteindelijk wil je met je reactie uitgenodigd worden voor een bezichtiging. Vraag daarom aan het einde van je mail netjes of dit mogelijk is en wanneer dit eventueel zou kunnen. Stel je zelf ook flexibel op voor een bezichtiging. “Alleen in de avonduren” is anno 2024 niet meer handig.

Tip 2: Leg deze documenten vast klaar

Een goede mail is de basis, maar de verhuurder heeft uiteindelijk ook bewijs nodig van bepaalde zaken. Stuur relevante documenten daarom direct mee met je mail of heb ze op zijn minst klaarliggen, mochten ze hier in hun reactie om vragen.

  • (Kopie van) een geldig legitimatiebewijs
  • Bewijs van inkomen, denk aan: een inkomensverklaring, je drie laatste loonstroken, specificatie van een eventuele uitkering, je jaaropgave van het afgelopen jaar en/of een overzicht van je studiefinanciering van DUO
  • Heb je een vast contract? Stuur deze dan mee. Not so lucky? Dan kun je je baas ook een intentieverklaring laten schrijven
  • Een eventuele referentie/verklaring van je huidige verhuurder

Tip 3: Wees realistisch

Zonder te klinken als je moeder toch een wijs advies: te hoge verwachtingen leiden vaak tot teleurstelling. Wees dus realistisch tijdens je zoektocht naar een nieuwe huurwoning.

Zet om te beginnen jouw wensen op papier. Wat je het liefste zou willen, maar ook waar je genoegen mee zou nemen. Bepaal hierbij ook je maximum budget. Een appartement van 80m² in hartje Amsterdam klinkt goed, maar met maar 500 euro per maand te besteden, moet je je verwachtingen misschien bijstellen.

Toch nog niet gevonden wat je zocht? Probeer je eisen dan bij te schaven. Misschien kun je toch zonder een bad of die extra slaapkamer. Of is een kwartiertje langer fietsen naar je werk niet zo’n ramp.

Tip 4: Wees er snel bij

Ben je al even op zoek, dan heb je het vast wel gemerkt: if you snooze, you lose. Je moet goed opletten tijdens je zoektocht en snel reageren, anders is die perfecte huurwoning alweer weg.

Zorg dus dat je genoeg flexibiliteit in je agenda hebt om te zoeken en om spontaan naar bezichtigingen te gaan. En ook dat je goed bereikbaar bent, mocht die makelaar je ineens bellen. En lees snel tip vijf voor nog een oplossing!

Lees verder onder de foto >

Vragen? De klantenservice van Huurwoningen.nl helpt je graag | Foto: Huurwoningen.nl

Tip 5: Gebruik huurwoningen.nl

Huurwoningen.nl is helemaal ingericht om jou te helpen zo snel en makkelijk mogelijk die nieuwe huurwoning te scoren. Het online platform biedt het grootste woningaanbod van Nederland (van makelaars en particuliere verhuurders), constante beschikbaarheidscontroles (om te verzekeren dat die woning ook wel echt nog op de markt is) en een goede klantenservice voor al jouw vragen en problemen.

Ook kun je een woning-alert aanzetten. Zo ben je als eerste op de hoogte als er een nieuwe woning beschikbaar komt én kun je gemakkelijk en snel reageren via de site. Dit helpt natuurlijk enorm om tip vier in praktijk te brengen. Tenslotte kun je diverse zoekopdrachten aanmaken en je favorieten opslaan. Een huurwoning vinden was nog nooit zo makkelijk!

Op zoek naar een huurwoning in Den Haag? Bekijk het grootste woningaanbod op Huurwoningen.nl. Veel succes met het zoeken naar een geschikte woning!

Author

Comments are closed.