Songwriter René Geelhoed (33) is naar eigen zeggen een ‘import-Hagenees’. Sinds tweeënhalf jaar woont hij in Den Haag en gebruikt de stad regelmatig als inspiratie voor zijn muziek.

Mensen met tassen vol kleding van grote ketens die de binnenstad van Den Haag vullen op een zaterdagmiddag; René vindt dat maar niks. Gelukkig kan hij zijn ei kwijt in muziek, want hij schreef er een vrolijk (en catchy) nummer over.

Den Haag vol subculturen

René komt uit het Zeeuwse plaatsje Zonnemaire en studeerde in Utrecht aan het conservatorium. “Mijn vriendin Lizette studeerde in Den Haag aan de hotelschool en ik was wel toe aan een nieuwe stad. De grote Haagse muziekscene trok me zeer aan. Inmiddels wonen we hier nu tweeënhalf jaar. Het bevalt me goed.”

“Den Haag heeft enorm veel subculturen op loopafstand, dat vind ik heel bijzonder. Van Scheveningen Dorp naar Chinatown; er zijn zoveel smaken te vinden. Hierdoor heb ik continu zin om de deur uit te gaan.”

Alle dagen gaan voorbij

Maar René komt niet overal even graag, dat blijkt wel uit zijn nieuwe single Alle dagen gaan voorbij. “Ik ben gek op mijn eigen wijk, het Zeeheldenkwartier. Daar kom ik graag bij tweedehandswinkels en andere kleine winkels, maar als ik op een zaterdag op het Spui kom, word ik helemaal gek. De drukte en in mijn ogen onnodige massaconsumptie die daar plaatsvindt, daarover gaat het liedje.”

Lees verder onder de clip >>>

“Het is niet de bedoeling heel belerend te zijn”, vertelt René. “Maar ik wil ervoor pleiten dat mensen weer een beetje naar elkaar omkijken en niet als zombies kiloknallers en onnodige spullen kopen. En ik moet eerlijk zijn, soms moet ik ook op zaterdag door de binnenstad. Maar dan wel voor dumplings bij Ka Lun Palace of de ‘roltrapchinees’.”

De Haagse clip

“Onder de naam VOS heb ik een plaat gemaakt in het Nederlands. Dit is de tweede single onder deze naam. Ik werk in Den Haag met veel verschillende muzikanten en schrijf en produceer heel divers; van yogamuziek tot kindertheater. Dat laatste heeft me geïnspireerd om in het Nederlands te gaan schrijven.”

René schrijft naar eigen zeggen over alles. “Zo is er ook een liedje over de eerste keer dat mijn hond los mocht op het strand en ik bang was dat ‘ie niet meer terug zou komen. Het is muziek over het dagelijks leven en je hoort ook een beetje dat ik me bezig houd met de huidige maatschappij.”

Lees verder onder de Insta-post >>>

Meer muziek

Onlangs trad René met zijn band – bestaande uit Ubert Eggen (gitaar), Jeff Bolink (bass) en Nienke Overmars (drums) – op in het Paard Café. “De festivals die nu op de kalender staan zijn allemaal buiten Den Haag, maar ik hoop dat het Zeeheldenfestival nog belt. Ik zou het super vinden om daar te spelen.”

Het nummer van VOS stream je hier.

Waarom VOS?

Opvallend is de naam die René gebruikt voor zijn liedjes en de band. “Ik doe dat onder de naam VOS. De vos is net als ik een nachtdier. Ik was een keer aan het eten met mijn vriendin en achter haar stond een afbeelding van een vos die zij had gemaakt. Toen ik naar haar keek en dat plaatje zag, viel het kwartje. Een naam komt naar je toe, net als een liedje.”

We zochten nog veel meer voor je uit…

Author

Comments are closed.