Als klein meisje wist de Haagse Julia Kagie een ding zeker; zij wilde voetballen. En dat heeft ze gedaan. Ze speelde bij topclubs als ADO Den Haag en Ajax en werd uitgekozen voor het Nederlands elftal onder de 19. Nu wil ze haar passie voor de sport doorgeven aan de allerkleinsten. Julia begint namelijk haar eigen voetbalschool voor peuters en kleuters in Den Haag.

“Ik kom helemaal niet uit een voetbalfamilie. Mijn vader zat op ijshockey en mijn moeder deed aan korfbal. Maar ik wist het zeker; ik wilde voetballen. Ik heb nog op turnen en ballet gezeten, maar daar was ik veel te lomp voor. Dus toen ik 8 jaar was kon mijn moeder niet anders dan me inschrijven bij een voetbalclub”, vertelt de 23-jarige Julia.

Ajax, ADO en het Nederlands elftal

Julia vond voetbal niet alleen leuk, ze had ook talent! Ze heeft onder andere bij jeugdteams van Ajax gespeeld, in de eredivisie bij ADO Den Haag én in het Nederlands elftal onder de 19 jaar. “Ik trainde zes dagen in de week en daarnaast moest ik nog mijn schoolwerk doen. Het was heel leuk maar ook stressvol.”

Bij ADO Den Haag speelde Julia in de eredivisie, maar na een seizoen had ze het niet meer naar haar zin. “Ik wilde naar een andere eredivisieclub, maar ik zat vast aan een contract. Ik ben toen in het herenelftal van Duno gaan spelen én nu speel ik bij een amateur damesteam in Monster.”

“In het begin vond ik het moeilijk dat mijn voetbalcarrière daar ophield. Ik kende niks anders dan voetbal en ik wilde alleen op het hoogste niveau spelen. Ik wist dan ook even niet wat ik anders moest gaan doen.”

Voetbalschool

Julia heeft de opleiding sport en management gevolgd. Ze heeft onder andere als onderwijsassistent op een basisschool in Duindorp gewerkt en bij voetbalschool Voetjebal. “Mijn moeder werkte altijd met kinderen. Zij was voeger gastouder dus er waren altijd kleine kindjes bij ons thuis.” Deze achtergrond bracht Julia op het idee om zelf training te gaan geven, maar dan wel aan de allerkleinste voetballertjes vanaf 2 jaar.

“Ineens wist ik wat ik wilde en ik ben daar nu ook echt heel enthousiast over. Ik begin in april met voetbalschool Goals 4 Kids. Ik begin met twee groepen; een van kindjes tussen 2 en 4 jaar en de andere groep is 4/5 jaar oud. ” Deze kinderen zijn nog te jong voor een voetbalclub, waar je pas met 5 jaar op kan. “Spelenderwijs kunnen ze al veel techniek leren. De jonge kinderen gaan samen met de ouders aan de slag en de kleuters doen alles zelf en leren ook wat over de regels op het veld.”

Dit is voor Julia pas het begin. “Ik wil graag alle kinderen in de Vruchtenbuurt aan het sporten krijgen en daarna in heel Den Haag. Mijn plan is om binnen vijf jaar meerdere vestigingen te openen. Onder andere mijn broertje, die dankzij mij ook is gaan voetballen, gaat dan ook trainingen geven.

Aanmelden

Zondag 7 april 2024 begint de eerste cursus van Goals 4 kids. De trainingen worden gegeven in basisschool Aquamarijn en je betaalt 11,50 euro per les. Het is ook mogelijk eerst een proefles te volgen. Voor meer informatie bekijk de website: Goals4kids.nl. “Ik zou het leuk vinden als wat meer meisjes zich opgeven zodat er een gelijke verdeling is. Want nu zijn nog de jongens in de meerderheid.”

Lees ook…

Comments are closed.