Samenvatting

Het busstation op Schiphol wordt de komende jaren volledig vernieuwd. De huidige haltes maken plaats voor een nieuw groot busperron met overkapping en drie nieuwe trappen van het busstation naar het treinperron. Ook komt er een nieuwe fietsenstalling met ruimte voor 500 fietsen. De vernieuwing bevordert de bereikbaarheid van Schiphol met het openbaar vervoer. Vanaf 2027 maken reizigers gebruik van het nieuwe knooppunt.

Het nieuwe busstation wordt één groot perroneiland met overkapping en 20 halteplekken, waardoor er plaats is voor meer bussen. Ook is er voor reizigers meer ruimte om op de bus te wachten. Na de verbouwing wordt overstappen tussen trein en bus eenvoudiger. Drie nieuwe trappen verbinden het busstation straks direct met de onderliggende treinperrons, zodat reizigers rechtstreeks kunnen overstappen tussen de trein en bus. Rondom deze trappen worden poortjes geplaatst om in- en uit te checken. Ook komt er een nieuwe fietsenstalling met plek voor circa 500 fietsen, waar reizigers en medewerkers hun fiets kunnen stallen. De omliggende wegen worden opnieuw ingericht en aangesloten op het nieuwe busstation.

Op Schiphol blijven we bouwen aan een goede bereikbaarheid voor iedereen die van, naar of via de luchthaven reist. Nu komt ongeveer de helft van de reizigers met het openbaar vervoer en we hebben als doel dat te verhogen, om het vervoer van en naar Schiphol verder te verduurzamen. Dat vraagt om investeringen in het busstation, zodat reizigers in de toekomst nog gemakkelijker kunnen overstappen op de verschillende vervoersopties: vliegtuig, trein, bus, fiets, taxi, deelvervoer of auto. Schiphol is echt een knooppunt waar verschillende vormen van mobiliteit samenkomen en dat willen wij mogelijk blijven maken voor onze reizigers en medewerkers.

Sybren Hahn, Executive Director Schiphol Infrastructure

Met deze verbouwing gaat het straks een stuk vlotter voor reizigers om van de treinperrons naar het bovenliggende busstation en te komen en andersom. Precies wat we bij ProRail willen: verschillende manieren van reizen naadloos op elkaar aansluiten. Door dit project sluiten trein en bus op Schiphol Plaza straks perfect op elkaar aan.

Harro Homan, Regiodirecteur Randstad Noord van ProRail

De bereikbaarheid van Schiphol is cruciaal voor de Vervoerregio. We gaan het nu voor de elektrische bus nóg beter maken. En veel mensen weten niet dat Schiphol een fietstunnel heeft en geweldige fietspaden. Maak er dus gebruik van!

Marja Ruigrok, lid dagelijks bestuur Vervoerregio Amsterdam

Author

Comments are closed.