Wie wel eens een wandeling door de tuin van Kunstmuseum Den Haag heeft gemaakt, is het vast opgevallen. De ‘oude’ muur met heel veel verschillende ingemetselde beelden. Is het kunst? Wij gingen op onderzoek uit.

Rondom het Kunstmuseum Den Haag ligt het Beeldenpark. Een plek waar veel mensen een wandelingetje maken, genieten van de beelden of in de lunch hun bammetje kaas opsmikkelen. Tussen de modern uitziende beeldhouwwerken, staat een muur die er al heel lang lijkt te staan en een beetje uit de toon valt: de Fragmentenmuur.

Gemetselde muur vol ornamenten

In het Beeldenpark van Kunstmuseum Den Haag is een collectie moderne en hedendaagse beelden te vinden. Ook staat er een ‘fragmentenmuur’ met verschillend uitziende beeldhouwwerkjes die duidelijk niet modern en hedendaags zijn.

Het doet een beetje Grieks aan met al die ornamenten en belden, maar toch zie je (ook) Nederlandse tafereeltjes en teksten. Het zijn er heel wat.

De ingemetselde gebeeldhouwde blokken zijn gevelstenen. Ze komen van verschillende huizen, een molen en een herberg uit Den Haag en stammen uit de 16e, 17e en 18e eeuw.

Lees verder onder de foto’s >>>

De muur is opgebouwd tijdens de bouw van het huidige Kunstmuseum Den Haag dat in 1935 (toen nog onder de naam Gemeentemuseum) werd geopend.

Berlage

Bij de opening van het museum keken de stijlkamers uit op een 18e-eeuwse tuin en de muur met gevelstenen. Het gebouw en tuin werden ontworpen door de Nederlandse architect H.P. Berlage.

Bronnen: Wikipedia en kunstmuseum.nl.

Kunstmuseum Den Haag

Stadhouderslaan 41, 2517 HV Den Haag

Nu gesloten

Meer informatie

We zochten nog veel meer voor je uit…

Author

Comments are closed.