Hoeveel schelpen liggen er op het strand van Scheveningen, zijn dat er meer dan op Kijkduin? Zaterdag 23 maart is het landelijke Schelpenteldag en jij kunt een handje helpen.

Natuurlijk hoef je niet letterlijk elke schelp te tellen die je tegenkomt. Het gaat namelijk niet om het totaal, maar om de vele verschillende soorten. Deze informatie helpt wetenschappers om in kaart te brengen hoe het leven in zee verandert.

Zo tel je mee

Tijdens de Schelpenteldag, verzamel je op het strand honderd schelpen. Daarna zoek je uit wat voor schelpen je allemaal gevonden hebt. Is jouw schelpenkennis niet zo uitgebreid? Geen probleem. Op Kijkduin en Scheveningen staan schelpdesks waar kenners zitten om je te helpen. Ook kun je daar de gratis telkaart ophalen. Deze kun je trouwens ook downloaden.

Lees verder onder de foto >>>

Schelpen op naam brengen voor de Schelpenteldag. Foto Taco van de

Bij Boca Grandi op Kijkduin aan Strand Zuid 18 staat vanaf 11.00 uur een Schelpdesk en vanaf 10.00 uur kun je terecht bij Patagonia Beach aan de Gevers Deynootweg 57A op Scheveningen. De kenners zijn er tot 16.00 uur

Waarom?

De schelpen op het strand zijn een afspiegeling van het leven in de zee en vertellen iets over wat onder water gebeurt. Zo kunnen wetenschappers bijvoorbeeld zien of de aanleg van windmolens op zee zorgen dat er meer mosselen komen. Deze schelpen leven namelijk op steen.

Windmolens op Scheveningen. Foto ANP

Lees ook…

Comments are closed.