Als je door de binnenstad van Den Haag wandelt, kom je geregeld roosters tegen. Je vindt ze in alle soorten en maten, vaak naast gebouwen, winkels en huizen. Maar waarom liggen die dingen daar?

De roosters die je spot, zijn om daglicht en ventilatie te creëren in Haagse kelders. Wanneer je er een ziet, bijvoorbeeld aan een huis of winkel, weet je dat dit gebouw een kelder heeft.

Roosters tegen dieven

De officiële naam van de constructie is een koekoek. Waarom? Vroeger metselde men een bak van beton aan de keldermuur: de koekoek. De randen hiervan steken vaak uit om water tegen te houden. Om er voor te zorgen dat dieven niet binnenkomen, worden vaak roosters op de koekoek gezet.

Koekoek in kelders en op daken

Een koekoek kun je op twee manieren gebruiken: in kelders, maar ook op daken. Op het dak zijn koekoeks vaak kleine kapelletjes die ervoor zorgen dat daglicht in het gebouw komt.

De koekoek naar de kelder werd gebruikt voor bevoorrading. Denk aan kolen en andere zware spullen. Die hoefden dankzij de koekoek niet door de voordeur en het scheelde vuil in huis.

Meer mysteries:

Comments are closed.