Als jonkie zag hij zichzelf al helemaal schitteren op het podium als beroemd acteur. Maar het liep nét anders voor de kleurrijke Quinten Faust-Rijnja (55). Het werd een heel andere missie: zoveel mogelijk mensen aan de theaterlessen krijgen met zijn eigen Hoftheater. “Mensen hun eigen talenten zien ontdekken is het mooiste dat er is.”

Als kind viel Quinten, de jongste van maar liefst zeven kinderen, al op door zijn extraverte karakter. In de klas was hij liever bezig met theater maken dan met leren.

Kerstezel

Al snel bleek hij dan ook een natuurtalent op de planken. Van schoolmusicals tot toneelstukken: Quinten blonk erin uit. “Ik mocht zelfs de hoofdrol van kerstezel spelen voor een hogere klas,” zegt Quinten. We zitten in zijn gezellige kantoorruimte in het Koorenhuis.

Hij was solist in het ‘Haags Matrozenkoor’ aan de Raamstraat en floreerde als theaterdier op jeugdtheaterschool VAW aan het Westeinde. Op de middelbare school aan het Colijnplein richtte hij een cabaretgroep op “Na de middelbare school auditeerde ik aan de hbo opleiding docent theater. Ik wilde eigenlijk beroemd worden maar tijdens de opleiding bleek dat ik meer een regisseur en organisator ben, deze studie opende mijn ogen!”

Lees verder onder de foto >

Quinten in zijn kleurrijke kantoor in het Koorenhuis. Pipi Langkous is vanaf zijn kinderjaren zijn grote inspiratie. Foto: indebuurt

Eigen theaterschool

Het bleek een schot in de roos. Na afronding van de studie géén oscaruitreikingen in Hollywood, wél een eigen theaterschool in Almere met al gauw meer dan 1000 aanmeldingen per jaar, verspreid over meerdere locaties.

Quinten: “Almere was begin deze eeuw echt een nieuwe stad; alles kon en mocht. Het was een geweldige tijd en via toenmalig burgemeester Annemarie Jorritsma kreeg ik allerlei leuke opdrachten. Zo heb ik er de Almeerse musical Watermensen gemaakt, de Nederlandse Jeugd Musicaldagen georganiseerd en maakten we in 2008 met NPO de landelijke intocht van Sinterklaas. In Almere ben ik klaargestoomd voor mijn Haagse avontuur.”

Met theater verleg je je grenzen, dat zie je al gebeuren binnen een paar lessen

Tussen de 5 en 99 jaar oud

Uiteindelijk richtte hij in 2020, terug in zijn geliefde Den Haag, zijn eigen theater- en musicalschool op: de Hoftheaterschool. Quinten: “Ik miste hier een toegankelijke, niet-elitaire theaterschool waar écht iedereen, ervaren of niet, terecht kan.” Het slaat aan: Inmiddels zijn er vestigingen in het centrum (in het Koorenhuis) en Voorburg, binnenkort ook in Ypenburg en Loosduinen.

Quinten: “Onze lessen zijn voor mensen tussen de 4 en 99 jaar oud. Voor kinderen, jongeren en volwassenen die serieuze theaterambities hebben, maar ook voor diegene die verlegen, introvert is of bijvoorbeeld gepest wordt. Door theater te maken, te spelen, zingen of dansen zie je mensen uit hun schulp kruipen en daardoor sterker in hun schoenen groeien.”

Vooral in deze tijd, waar mensen met hun meningen steeds sneller tegenover elkaar staan. In het theater sta je naast elkaar, leer je jezelf én anderen beter kennen. Het vergroot je wereld.”

Lees verder onder de foto >

Quinten bij de ingang van het Koorenhuis. Foto: indebuurt

Podiumbeest

Aan het einde van de cursus staat er een voorstelling in het Koorenhuis gepland. De eerstvolgende is de productie ‘De Prinsegracht Parade’ op 20 en 21 april 2024, een ode aan de geschiedenis van de Prinsegracht. Maar ook de Haagse Theaterdagen, vol workshops en masterclasses, volgen op 15 tot 18 mei.

Door de lessen ziet Quinten mensen steevast opbloeien en kanten van zichzelf ontdekken die ze nog niet kenden. Je ziet mensen hun eigen grenzen verleggen. Hun blik wordt weidser en meer open-minded”, vertelt Quinten enthousiast. “Het klinkt raar, maar door een ander te spelen, word je uiteindelijk meer jezelf.”

Wie is de volgende Hagenaar van de week?

Heb jij ook een bijzonder verhaal? Of ken je een Hagenaar die wij écht moeten interviewen? Laat het weten via [email protected].

We zochten nog veel meer voor je uit…

Comments are closed.