Vrijdag 8 maart is het Nationale Pannenkoekendag en waar vier je dat anders dan bij een van de bekendste pannenkoekenpaviljoens van Den Haag?

Al sinds 1941 komen klanten voor poffertjes en pannenkoeken naar Paviljoen Malieveld. Volgens Berry (zoon van de eigenaar) zijn hun gerechten zo populair omdat ze nog op de ouderwetse manier bakken: in een pan boven een gasfornuis. In veel nieuwe restaurants wordt er gewerkt met een carrousels. Zoals in het Pannenkoekenhuis op Kijkduin.

Pannenkoeken bij Paviljoen Malieveld. Foto indebuurt

Pannenkoeken

Met de Haagse skyline op de achtergrond lunchen wij met een pannenkoek. De populairste is die met kaas en spek. Deze kost 12,25 euro. En daarbij bestellen we een pannenkoek met boerenjongens. Deze kost 11,75 euro en is ook goed belegd.

Pannenkoek Kaas en spek. Foto indebuurt
Pannenkoek Boerenjongens. Foto indebuurt

Stukje geschiedenis

Paviljoen Malieveld stond tot voor de oorlog op Scheveningen. Het poffertjes-paviljoen van Chr. de Haan moest daar weg omdat het strand bij Scheveningen door de Duitsers was uitgeroepen tot Sperrgebiet (verboden terrein). Het paviljoen verhuisde naar het Malieveld en na de oorlog bepaalde koningin Wilhelmina dat het daar mocht blijven staan. Dat is bijzonder want het Malieveld is beschermd als stadsgezicht om te voorkomen dat het wordt volgebouwd.

193 Strandpaviljoen de Haan. Foto Haags gemeentearchief
1952 paviljoen Malieveld. Foto Jospé collectie Haags gemeentearchief

Paviljoen Malieveld

Koekamplaan 6, 2594 AA Den Haag

Nu geopend

Meer informatie

Lees ook…

Comments are closed.