Je kijkt er makkelijk overheen waardoor je er vast ook wel eens overheen gestruikeld bent. En voor fietsers, die moeten uitwijken voor de tram, is het een extra hindernis. Dan hebben we het over die vreemde paaltjes bij het oude stadhuis. Dit zijn geen Hagenaartjes máár kanonnen!

Aan de Dagelijkse Groenmarkt staan voor het oude stadhuis twee bijzondere paaltjes op de stoep. Wij hebben gehoord dat dat de lopen van kanonnen zijn, hoe dat zit vragen we bij het Haags historisch museum.

Beschermen

“De kanonnen met kogels zijn ooit geplaatst om het bordes te beschermen tegen beschadiging. Nu door auto’s, maar vroeger door koetsen en karren”, aldus Martijn van Ooststroom van het Haags Historisch Museum.

Hoe lang de kanonnen er al staan is niet bekend, maar vast al heel lang. Het oude raadhuis is gebouwd in 1564 en in 1733 uitgebreid. “Traditioneel werden hiervoor op de vijand veroverde of afgedankte kanonnen gebruikt, maar omdat we niet weten uit welke tijd deze kanonnen stammen, kunnen we daar weinig met zekerheid over zeggen.”

Lees ook…

Comments are closed.