De meteorologische lente start op 1 maart, maar wat kunnen inwoners van het nieuwe seizoen verwachten? Jaco van Wezel, meteoroloog bij weeronline.nl, kijkt vooruit.

Jaco houdt wel een slag om de arm, want ‘de betrouwbaarheid van seizoensverwachtingen is beperkt en schetst een grove trend voor het hele seizoen.’

Lente in Den Haag

Jaco: “We moeten rekening houden met een natte en zachte start van de lente. De echte fraaie lentedagen laten ook dit jaar waarschijnlijk weer lang op zich wachten, maar in de tweede helft van de lente stijgt de kans op een droger en zonniger weertype.”

Het natte begin van de lente komt volgens de meteoroloog door de zachte winter. “Na een milde winter is de zeewatertemperatuur hoger dan normaal en dat resulteert in meer wolken en buien. De zee verdampt meer vocht, waardoor buien een grotere hoeveelheid regen kunnen brengen.”

El Niño

Daarnaast is er volgens Jaco een verband met El Niño. Na een winter waarin weerfenomeen El Niño actief was, volgt in ons land meestal een relatief natte lente.

Warmer en zonniger

Jaco: “Naarmate de lente vordert neemt de invloed van hogedrukgebieden volgens de meeste weermodellen toe, wat betekent dat de kans op droog en zonnig weer stijgt. Daarbij is het naar verwachting ook warmer dan gemiddeld. Dan lijkt het misschien zelfs al een beetje op zomer.”

Meer nieuws over Den Haag:

Author

Comments are closed.