Foto ter illustratie. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Rene van den Berg

Als het aan een werkgroep vanuit de Schager gemeenteraad ligt, moet er zo snel mogelijk een goed werkend systeem voor het doelgroepenvervoer komen. Zo legt de alsmaar toenemende vergrijzing steeds meer druk op het ouderenbeleid en de zorgvraag. Ook zijn er in Schagen meerdere vrijwillige vervoerorganisaties actief die allemaal hun eigen regels, werkwijzen en prijzen hanteren. 

Hoewel de werkgroep, bestaande CDA, SP en Seniorenpartij Schagen, aangeeft “heel blij” met deze organisaties te zijn, is de Schagenaar gebaat bij meer duidelijkheid. “Voor inwoners is het van belang om goed inzichtelijk te hebben voor welk vervoer zij in aanmerking komen en hoe zij met de organisatie contact kunnen opnemen”, schrijft de werkgroep in het raadsvoorstel.

In hetzelfde voorstel roept de werkgroep het college van burgemeester en wethouders (B&W) overigens op het algehele seniorenbeleid toekomstbestendig te maken. “Toenemende vergrijzing, afnemende zorg door personeelstekorten en overheidsbeleid maken dat een andere, nieuwe focus op ‘ouder worden’ noodzakelijk is”, zegt de werkgroep daarover.

Afhankelijk Het gemeentebestuur is dat met de werkgroep eens. “Het college onderschrijft de wens om te komen tot een goed systeem voor het doelgroepenvervoer in Schagen”, schrijven wethouders Haydar Erol (Wmo) en Simco Kruijer (Wonen) in een reactie op het raadsvoorstel. “Veel senioren zijn hiervan afhankelijk als het gaat om meedoen in de maatschappij.”

Het gemeentebestuur wil daarom de komende periode een (beperkt) aantal vervoerders contracteren, op basis van een open house-constructie. Daarnaast wil de gemeente de vraag naar rolstoelvervoer beter in kaart brengen. “Dit betekent dat we een prognose moeten opstellen over welke ontwikkelingen de komende jaren plaats zouden kunnen vinden”, legt wethouder Haydar Erol uit tegenover TaxiPro. “Op basis daarvan kun je inschatten wat we de komende vijf á tien jaar nodig hebben en hoe we verder kunnen groeien.”

Onvoldoende capaciteit Als het aan de werkgroep ligt worden de genoemde verbeteringen zo snel mogelijk doorgevoerd. Zij noemen daarbij 1 januari 2025 als datum, maar dat is volgens het gemeentebestuur niet haalbaar. Er is momenteel onvoldoende capaciteit om dit dossier eerder op te pakken. Wel denken burgemeester en wethouders in het derde kwartaal van 2025 een projectleider aan te kunnen stellen. Naar verwachting staat het verbeterde systeem pas in het derde kwartaal van 2026 volledig op poten.

Lees ook:

Nieuw vervoerssysteem BAR-gemeenten valt in de smaak: nauwelijks klachten Barendrechtse Wmo-reizigers kunnen vanaf augustus kiezen uit vijf vervoerders Doelgroepenvervoer Barendrecht wacht renovatie: nieuw vervoerssysteem op komst U las zojuist één van de gratis premium artikelen Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Author

Comments are closed.