Eén document dat niet mag ontbreken in je persoonlijke collectie: je paspoort of identiteitskaart. Als je een nieuwe nodig hebt, moet je daar in 2024 waarschijnlijk langer op wachten. Er is namelijk een ‘paspoortpiek’.

Dit jaar hebben heel veel mensen een nieuw reisdocument nodig. Hoe dat komt, lees je hier.

2014 – 2024

We gaan terug in de tijd: maart 2014. Archeologen ontdekken in Portugal een nieuwe dinosaurussoort, er zijn gemeenteraadsverkiezingen en Obama komt op bezoek in ons land. Maar ook: de geldigheid van Nederlandse identiteitskaarten wordt aangepast. In plaats van vijf jaar zijn deze nu tien jaar geldig.

Paspoortpiek

Dat leek veel mensen handig. Daarom wachtten veel stadsgenoten tot het voorjaar van 2014 met het aanvragen van een nieuw paspoort of id. “Dat zorgde voor een enorme piek in het aantal aanvragen”, aldus een medewerker van de gemeente. “Die extra drukte verwachten we nu weer. Alle paspoorten en identiteitsbewijzen van toen verlopen namelijk in 2024.”

Wees op tijd

Een zogeheten paspoortpiek dus. Het aanvragen van het reisdocument kan namelijk alleen op afspraak in het stadskantoor. Ook als je je aanvraag digitaal invult, moet je alsnog langs de gemeente. Voor je pasfoto en je vingerafdruk bijvoorbeeld.

Twee weken geduld

“Vanwege de toenemende drukte kan het langer duren voordat je een afspraak kan maken. De wachttijd kan oplopen tot twee weken.” Na je aanvraag duurt het nog vijf werkdagen voor je je papieren op kunt halen. Op tijd plannen dus, luidt het advies. Meer informatie lezen en alvast een afspraak inplannen op het stadhuis kan hier.

We zochten nog veel meer voor je uit…

Author

Comments are closed.