Heb je een (gevel)tuin, dakterras of balkon waar je wel wat groen kan gebruiken? Let dan even op. Je kan binnenkort gratis boompjes scoren in Den Haag. Of je nou een geboren hovenier bent of juist geregeld planten laat sneuvelen, hier moet je zijn voor groen voor nop.

Omdat er in de Haagse natuurgebieden en parken bomen ‘over zijn’, mag je die op zaterdag 2 maart gratis ophalen.

Zaailingen om weg te geven

Bomen die over zijn? Ja, je leest het goed. Het zit zo: elke boom of struik krijgt jaarlijks honderden baby’s: de zogenoemde zaailingen. Veel daarvan groeien op plekken waar ze niet groot kunnen worden. Zoals te dicht bij een pad of bij elkaar. Om natuurgebieden gezond te houden, verwijderen terreinbeheerders de zaailingen.

Nieuwe kans

Maar… er is helemaal niks mis met al die uit de grond getrokken babyboompjes! Daarom mogen Hagenaars de zaailingen – waaronder meidoorns, berken, beuken, lindes, hazelaars, wilgen, frambozen, walnoten en ‘gewone’ vlieren – voor niets hebben. Zo krijgen ze een nieuwe kans om alsnog uit te groeien tot een volwassen boom of struik.

Zo’n groene rakker in jouw stukje tuin draagt bij aan het doel van de gemeente Den Haag om van onze stad één groot park te maken. Want door de stad te vergroenen kan regenwater makkelijker weg, wordt het minder heet in de zomer en vergroten we de biodiversiteit.

Gratis boompjes en struiken ophalen in Den Haag

Wil jij gratis bomen of struiken ophalen? Dan moet je op zaterdag 2 maart tussen 12.00 en 16.00 uur bij Drive Trough aan de Castorstraat 4 in Den Haag zijn. Goed om te weten: je moet je van tevoren aanmelden. Dat kan hier. Je krijgt dan een QR-code waarmee je je babyboom- of struik kan ophalen. De gemeente deelt 1500 exemplaren uit, maar op is op. Tip: neem een zeil of zak mee om je auto schoon te houden.

We zochten nog veel meer voor je uit…

Author

Comments are closed.