Een bekende (media)persoonlijkheid die besluit de politiek in te gaan: dat zie je met enige regelmaat gebeuren. Hoe komt het dat mensen als bosjes vallen voor zulke charmeurs? Regisseur Casper Vandeputte zet je met zijn voorstelling Versus hierover aan het denken.

De voorstelling zie je binnenkort in Den Haag. Acteurs Vincent van der Valk en ‘Ntianu Stuger staan, samen met acht cellisten van Cello Octet Amsterdam, op het podium van HNT Theater aan het Spui op woensdag 6 en donderdag 7 maart 2024. Check alle speeldata en -locaties en scoor je tickets!

Vanuit het publiek

Vincent speelde al eerder de hoofdpersoon in een stuk van Casper. In Immens speelde hij Fritz: een dorpsgek die tegelijkertijd heel aantrekkelijk was. “Dit personage bleef het publiek maar uitdagen om zélf na te denken, en niet zomaar in iets of iemand te gaan geloven”, vertelt Casper.

“Het bijzondere was dat het publiek, dat betrokken werd bij de voorstelling, juist de neiging kreeg om hem klakkeloos te volgen. Dat concept vonden we zó interessant dat we het een hele voorstelling an sich waard vonden.”

Lees verder onder de foto’s >

Repetitiefoto’s: Theater Utrecht

Populariteit, politiek en strijd

Casper hoorde van componist Anthony Fiumara over een Russische schrijver en dichter die zijn controversiële, politieke ideeën aan de man bracht via zijn fanplatform. “Er zijn veel meer van dit soort personen actief in de politiek, of hebben plannen om dat (weer) te gaan zijn.”

Dat zie je ook in Versus. De hoofdpersoon is een populair mediafiguur met een grote aanhang en ambities om politiek actief te worden. Tegenover hem staat een journalist, gespeeld door ‘Ntianu Stuger, die hem aan de tand voelt. De strijd tussen de twee personages wordt gedurende de voorstelling intenser en het publiek wordt daarin meegenomen.

Allemaal kuddedieren

Met Versus daagt Casper Vandeputte zichzelf uit iets nieuws te doen. “Er komen een paar momenten in de voorstelling waarin je als publiek echt denkt: wat zegt het over mij dat ik hier nog zit? Moet ik nu iets doen? Moet ik ingrijpen, durf ik dat vanuit deze massa in de zaal? Dat je dat een paar keer echt op je bord krijgt als publiek, dat vind ik spannend.”

De verhalen die hij vertelt met zijn voorstellingen zijn persoonlijk. “Ik ben ook in gevecht met mezelf. Dat idee dat we allemaal eigenlijk een beetje kuddedieren zijn? Je wilt natuurlijk je eigen weg gaan, maar als je echt expliciet afwijkt van de norm kost dat ontzettend veel energie. Moet je de hele tijd bezig zijn met je verenigen en je in een groep plaatsen of moet je juist voor jezelf na blijven denken?” Dat is het gesprek dat de regisseur hoopt aan te wakkeren met zijn voorstelling.

Bekijk de video hieronder om vast een idee te krijgen wat je kunt verwachten!

Lees verder onder de video >

Scoor op tijd je tickets

Wil jij de voorstelling Versus in Den Haag niet missen? Wees er dan op tijd bij! Check alle speeldata en -locaties en scoor je tickets.

Author

Comments are closed.