Studeren in Den Haag is een periode van je leven die je niet meer zal vergeten. Maar dat is niet gratis. Wat betaal je hier voor een studentenkamer? En valt dat mee of tegen in vergelijking met andere Nederlandse studentensteden?

Uit een onderzoek van Kamernet.nl blijkt dat “de huurprijzen aanzienlijk minder stegen in 2023 dan in 2022.” Maar wat zegt dat over de prijs voor een studentenkamer in Den Haag?

De gemiddelde huurprijs voor een kamer in Nederland bedroeg in 2023 551 euro per maand. Dit is een stijging van ruim 17,6 procent ten opzichte van 2021.

Huurprijs in 2023

Om een goed beeld te krijgen van de prijsverschillen tussen de verschillende steden in Nederland, kijken we naar de gemiddelde huurprijs per vierkante meter per (studenten)kamer in 2023. Daaruit blijkt dat een student in Den Haag gemiddeld 33 euro kwijt is per vierkante meter.

Vergelijking met andere studentensteden

Is dat bedrag hoog of laag in vergelijking met andere studentensteden? Studenten in Den Haag zijn in vergelijking met studenten in Amsterdam, Haarlem en Rotterdam goedkoper uit. In die steden betaal je respectievelijk 54 euro, 45 euro en 37 euro per vierkante meter. Toch zijn in Wageningen goedkopere studentenwoningen te vinden. Dat is de goedkoopste studentenstad met een gemiddelde prijs van 20 euro per vierkante meter.

Meer informatie over Den Haag

Uit het onderzoek kwam nog meer informatie over Den Haag naar boven. In het onderzoek lees je: ” De gemiddelde huurprijzen in Den Haag zijn in de loop der tijd gestegen. De gemiddelde huurprijs bedraagt nu 695 euro voor een kamer, 879 euro voor een studio, 1.234 euro voor een eenkamerappartement en 1.313 euro voor een appartement met twee of meer kamers. Opmerkelijk is dat de prijzen voor appartementen ten opzichte van 2022 zijn gedaald.”

Tekort aan studentenwoningen

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat er een groot tekort aan studentenwoningen is. Uit de in september verschenen Landelijke Monitor Studentenhuisvesting 2023 blijkt dat Nederland een tekort van 23.700 studentenwoningen heeft. Dit tekort neemt naar verwachting de komende jaren alleen maar verder toe, naar 39.600 tot 56.700 woonruimten in het studiejaar 2030/31.

Meer nieuws over Den Haag:

Author

Comments are closed.