Sommige treinreizigers die in-of uitstappen op station Den Haag Centraal, hebben een mening over het station. NS en ProRail verzamelden die meningen in de stationsbelevingsmonitor 2023. Zo goed (of slecht) scoort station Den Haag Centraal. Ook andere Haagse stations hebben een beoordeling gekregen.

Den Haag Centraal staat niet in de top drie van best gewaardeerde stations van de provincie Zuid-Holland. Die top drie ziet er als volgt uit:

  1. Rotterdam Centraal
  2. Delft
  3. Waddinxveen Noord

Score stations Den Haag

Ook de andere Haagse stations staan niet in de top drie van de provincie. Maar los daarvan kregen de stations wel een rapportcijfer. Die zien er als volgt uit:

  • Station Den Haag Centraal krijgt een 7,5 als waardering. In 2022 was dat een 7,6.
  • Station Holland Spoor krijgt een 7,0 als waardering. In 2022 was dat een 7,2.
  • Station Ypenburg krijgt een 6,9 als waardering. In 2022 was dat ook een 6,9.
  • Station Mariahoeve krijgt een 6,8 als waardering. In 2022 was dat een 7,0.
  • Station Laan van NOI krijgt een 6,7 als waardering. In 2022 was dat een 7,0.
  • Station Moerwijk krijgt een 6,0 als waardering. In 2022 was dat een 6,4.

Reizigers gaven in 2023 het station een gemiddeld rapportcijfer van 7,21. Daarmee is de waardering van stations gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor (7,32). Dat blijkt uit het onderzoek dat door Ipsos I&O in opdracht van NS en ProRail is uitgevoerd. In totaal werden 83.162 reizigers ondervraagd.

Volgens een woordvoerder van NS is de daling te verklaren doordat sinds de coronapandemie meer reizigers gebruikmaken van de stations: “Stations werden drukker, wat invloed heeft op de waardering. Tijdens de coronajaren was het juist rustig op het station. Ook de terugkeer van de forens na veel thuiswerken heeft invloed op de score. Die is doorgaans kritischer op zijn station dan reizigers die een dagje uit zijn.”

Het beste en slechtste gewaardeerde station

Het meest gewaardeerde station van Nederland is wederom Klimmen-Ransdaal. Dit station op de Zuid-Limburgse Heuvellandlijn kreeg van reizigers afgelopen jaar een 8,7 en behaalt daarmee de hoogste score ooit van een station sinds waardering gemeten wordt.

Station Lage Zwaluwe is op de laatste plaats geëindigd met een 4,6. Ondanks verbeteringen, zoals vernieuwing van het perron en de verlichting, blijven reizigers het station sfeerloos vinden.

Meer nieuws over Den Haag:

Author

Comments are closed.