Ken je ze nog, de vastgeplakte munten op de stoep bij schoenmakerij De Halve Zool aan de Korte Poten? Die winkel is nu gesloten, maar schoenmaker Recep Isik (61) kan zich nu helemaal uitleven in zijn nieuwe atelier. Hier geeft hij luxe schoenen en tassen een nieuw leven: “Sommige schoenen hier zijn wel 40.000 euro waard.”

Recep is nog bezig met een interview met buurtkinderen wanneer we het schoenenatelier aan de Kerkstraat binnenkomen. Een van de vragen van de kids: ‘Hoeveel uur werkt u per week?’. Het antwoord, 60 uur, bewijst hoeveel tijd Recep steekt in zijn grote liefde; het repareren van schoenen.

Een ruim en licht atelier

“Ik vertel de buurt, graag over mijn vak”, verklaart Recep als de kinderen de winkel uitlopen. “Ik ben trots op deze nieuwe plek. Bijna twee jaar geleden zijn we hier gestart en de winkel aan de Korte Poten is pas sinds een paar maanden écht gesloten. Alle werkzaamheden zijn nu naar deze nieuwe plek verhuisd, dat andere pand was al jaren veel te klein. Soms kon je er niet eens lopen. Nu hebben we drie verdiepingen.”

Het ruime pand aan de Kerkstraat heeft deels een glazen dak, waardoor het licht is op de werkvloer. Heel anders dan het diepe pand waar De Halve Zool in het centrum zat. “Het was flink zoeken naar een geschikte ruimte. Maar nu hebben we drie verdiepingen. Iedere afdeling van het atelier heeft nu een eigen plek. Ideaal!”

Voetballers en politici als klant

Volgens Recep gingen de zaken in korte tijd zo goed dat de verhuizing hard nodig was. “Het schoenmakersvak is bij ons namelijk snel veranderd. Vroeger repareerden we alleen maar schoenen, maar nu reinigen of verven we ze en zijn de soorten schoenen enorm veranderd.

Tegenwoordig komen hier sneakers binnen en highfashion merkschoenen van bijvoorbeeld Chanel. Maar ook leren tassen van Louis Vuitton pakken we tegenwoordig aan. Daar zijn we zo in gespecialiseerd geraakt dat mensen overal vandaan komen om ze bij ons te laten repareren. Van bekende voetballers tot politici; ze komen overal vandaan. Daarom openen we binnenkort zelfs afgeefpunten in Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen, zodat mensen niet meer helemaal naar Den Haag hoeven.”

Zingen en leer lakken

Niet alleen het pand van De Halve Zool is uitgebreid, ook het team. “We zijn met gemiddeld tien specialisten aan het werk. Iedereen heeft zijn eigen expertise en vakgebied. Ikzelf ben van alle markten thuis, ik maak, repareer, verf, timmer en zing de hele dag door.”

Zingen? Veel mensen weten het niet, maar Recep is in Turkije een bekende verschijning ook. “Ik treed nog regelmatig op in het buitenland. Ik maak graag muziek en combineer dit met het werk in het atelier. Wellicht breng ik mijn muziek ooit nog uit in Nederland, want ik ben er zeker trots op.”

Lees verder onder de video>>>

De zingende schoenmaker heeft op het atelier ook zijn favoriete bezigheden. “Het schoenmakersvak heb ik in Turkije geleerd en ik ken zodoende de kneepjes van het vak, maar het liefst werk ik aan hakken van Christian Louboutin. Daarin zit zoveel vakmanschap en daarnaast worden ze altijd gedragen door mooie vrouwen”, grapt hij.

Er zitten bijzondere exemplaren tussen de tassen en schoenen die Recep en zijn team dagelijks onder handen nemen. “Er komen hier echte verzamelaars die hun designertassen en schoenen een nieuw leven willen geven. Een schoen kan namelijk jaren meegaan als je er goed voor zorgt. Maar veel designerschoenen zijn van een bedenkelijke kwaliteit, daar hebben we veel werk aan. Er zitten soms heel bijzondere tussen, zoals een tas van Hermes die, na een fikse opknapbeurt in ons atelier, tienduizenden euro’s waard was. Maar of het nou een dure of goedkope tas of schoen is, we reinigen en repareren ze allemaal met even voorzichtig en verfijnd.

Waar ken je De Halve Zool ook alweer van?

Bij de voormalige schoenmakerij De Halve Zool aan de Korte Poten waren honderden muntjes op de stoep geplakt. Het was de muntencollectie van Recep Isik. Er zaten volgens Recep bijzondere munten bij, maar hij deelde zijn bijzondere verzameling graag met voorbijgangers. “Helaas werd er op den duur steeds meer gestolen”, vertelt Recep, “Dat was niet helemaal de bedoeling.”

Nu De Halve Zool is verhuisd naar de Kerkstraat denkt Recep om ook daar nieuw verkregen muntjes op de stoep voor de winkel te plakken. “Maar daarvoor moet ik nog eerst langs de gemeente”, laat hij weten.

Klik hier voor het hele artikel over de geplakte muntjes.

We zochten nog veel meer voor je uit…

Author

Comments are closed.