Al 37 jaar staat meneer Wong in zijn wokrestaurant Happy Garden in winkelcentrum Kraayenstein. Het hele jaar door maakt hij samen met zijn familie Chinese gerechten voor de veelal vaste klanten. Nu gaan meneer en mevrouw Wong met pensioen. “Het was een emotioneel moment toen mijn ouders het besluit namen om te stoppen. Maar ze verdienen de rust en vrijheid!”, aldus de 27-jarige dochter Michelle.

Het wokrestaurant zit al veel langer in het overdekte winkelcentrum van Forellendaal. De tante van meneer Wong was de eerste eigenaar, zij heeft ergens in de jaren ’70 het restaurant geopend. De precieze datum is niet bekend. “Ik werk er zelf vanaf mijn elfde. Ik begon toen met glazenwassen. En mijn broertje gilbert werkt hier al sinds zijn twaalfde.”

Familie

Je leest het al, Happy Garden wordt gerund door een gezellige familie. “We woonden vroeger twee minuten hier vandaan. Inmiddels zijn we verhuisd, maar Kraayenstein voelt nog altijd als thuiskomen.”

Voor Michelle heeft het restaurant een speciale plek in haar herinneringen. “Mijn moeder liep hier hoogzwanger rond en daarna zat ik als baby in de Maxi-cosi in het raamkozijn terwijl mijn ouders aan het werk waren. Een aantal vaste klanten heeft mij dan ook echt zien opgroeien.”

Meneer en mevrouw Wong zijn de eigenaren en de oom en neef van Michelle werkten tot voor kort in de keuken. Daarnaast is de beste vriendin van mevrouw Wong sinds 2015 haar compagnon. “Ze zijn zo close dat ze meer gezien wordt als een zus, in China noemen we dat een peetzusje.”

Al meerdere keren dacht het echtpaar aan stoppen, maar elke keer tekenden ze toch weer een nieuw huurcontract. “Als kind zei ik altijd ‘papa, mama jullie mogen de zaak nooit verkopen’. Maar ik snap het nu wel. Zij waren nooit vrij. Ook in de weekenden en op feestdagen stonden zij in de zaak. De Chinese keuken is een bijzondere keuken waar geen opleiding voor bestaat, dus je kan niet zomaar een invalkracht inhuren.”

Sluiting en toekomst

Happy Garden sluit 17 maart voorgoed de deuren, maar de naam verdwijnt niet. Het peetzusje van mevrouw Wong wil in winkelcentrum Houtwijk een restaurant openen. Geen wok of grill wel een Chinees restaurant en met de naam Happy Garden.

Meneer en mevrouw Wong: “We zijn de buurtbewoners en vaste klanten heel dankbaar en we zullen hen dan ook echt gaan missen”.

We zochten nog veel meer voor je uit…

Comments are closed.