De chauffeur van een Haagse vuilniswagen reed begin februari nietsvermoedend over de Parallelweg toen er brand uitbrak in zijn wagen. Afgelopen maand zijn er in Den Haag zelfs twee vuilniswagens in brand gevlogen. De oorzaak? Batterijen bij het huisvuil.

Niet alleen in Den Haag gebeurt dit, NOS publiceerde in augustus dat zeker drie keer per maand ergens in Nederland brand is in een vuilniswagen en dat komt vooral omdat batterijen bij het gewone afval terechtkomen.

Lees verder onder de foto >>>

Vlammen uit een vuilniswagen aan de Erasmusweg. Foto Regio 15/AD

Hoe dan?

Batterijen, zoals de kleine aa’s die in heel veel spulletjes gaan, maar ook de accu van je fiets of telefoon, mogen niet bij het huisvuil. Vaak kunnen ze ingeleverd worden in een supermarkt, bij een kinderboerderij en bij de verschillende milieustraten.

Maar hoe kan er dan door een batterij brand ontstaan in de vuilniswagen? Veiligheidsregio Haaglanden legt uit: “Lege batterijen zijn nooit helemaal leeg. Wanneer verschillende batterijen met elkaar in aanraking komen kan er kortsluiting ontstaan. Verder kan er door een beschadigde batterij een chemische reactie ontstaan waarna er brand kan komen.”

Het blussen van een brand die is veroorzaakt door batterijen vraagt specifieke inzet van de brandweer. Er is veel water nodig om herontsteking te voorkomen en soms moet een accu of batterij ondergedompeld worden zodat deze af kan koelen. Daarnaast kunnen er ook giftige gassen vrijkomen.

Goed om te weten:

Niet alleen batterijen die we bijna dagelijks gebruiken moeten bij het aparte afval, ook de interne batterijen zoals in vapes en wenskaarten met een muziekje erin. Want óók die kunnen een brand veroorzaken.

Verder moet je extra voorzichtig zijn met beschadigde of opgezwollen batterijen. Bewaar deze niet thuis, maar breng ze gelijk naar een inleverpunt en verpak ze in huishoudfolie of een plastic zakje.

Meer tips over het gebruik van batterijen en wat te doen bij brand vind je bij Haaglanden veilig.nl

Bron: AD, Veiligheidsregio Haaglanden, NOS, Haagse Milieu service

Lees ook…

Comments are closed.