De Haagse kunstenaar Fleur Beemster is hartstikke trots. Vanaf donderdag 8 februari staat een foto die zij van een leeuw maakte centraal in Museon-Omniversum. Met het door haarzelf gemaakte kunstwerk wil ze aandacht vragen voor stroperij.

Het werk van biologe Jane Goodall wordt in Museon-Omniversum in het zonnetje gezet met een fototentoonstelling en de film Jane Goodall: Reasons for Hope. Jane zet zich al jaren in voor de natuur en in het bijzonder chimpansees. Fleurs kunstinstallatie, gericht tegen stroperij, sluit daar mooi bij aan en kreeg dus ook een plek in het museum.

Black Mamba’s

In 2019 liep Fleur een aantal dagen met de overwegend vrouwelijke antistroper-eenheid, de Black Mamba’s mee. Tijdens deze bijzondere trips in Zuid-Afrika maakte Fleur onder andere de foto van de leeuw die nu onderdeel is van haar kunstwerk.

“Ik kon deze installatie maken met hulp en inzet van Museon-Omniversum en een kunstsubsidie van gemeente Den Haag”, laat Fleur weten. “Ik wil met de foto graag aandacht vragen voor de stroperij die plaatsvindt en waar de Black Mamba’s tegen strijden.”

Glas met een kogel

“Het kunstwerk bestaat uit gebroken glasplaten. De platen zijn gebroken, omdat er een kogel doorheen is geschoten die richting de leeuw gaat. Samen met tentoonstellingsproducent Bruns werkte ik aan de glazen platen en de installatie. Ik heb er natuurlijk niet echt een kogel doorheen geschoten, maar het moet wel zo lijken. In de plaat voor de foto, zie je de kogel nog hangen frozen in time.”

De komende zes maanden is het kunstwerk van Fleur nog te zien in het Haagse museum. Daarna hoopt ze dat het gaat reizen naar andere locaties. Met het kunstwerk wil Fleur geld ophalen voor de Black Mamba’s. “Zij zijn beschermers van bedreigde diersoorten, daar zet ik me graag voor in.”

Museon-Omniversum

Stadhouderslaan 37, 2517 HV Den Haag

Nu gesloten

Meer informatie

We zochten nog veel meer voor je uit…

Author

Comments are closed.