Tijdens de donkere wintermaanden wordt er vaker ingebroken dan in de zomer. Heb jij wel eens écht goed naar je woning gekeken om te zien of die aantrekkelijk is voor inbrekers? Woordvoerder Yvette Verboon van de politie-eenheid Den Haag vertelt hoe je woninginbraak voorkomt.

Doordat het vroeger donker is, zien inbrekers in de wintermaanden beter wanneer iemand thuis is (of niet). Zelfs als je heel even van huis gaat, kan er al een inbreker toeslaan. Ga je de deur uit? Zorg ervoor dat het lijkt alsof er iemand thuis is. Laat lampen branden of zet een tijdschakelaar op je verlichting. Je kan ook lampen laten branden of de radio aanzetten. Doe je ramen en deuren dicht en op slot. En er zijn nog allerlei andere handige tips om inbraken te voorkomen.

Ramen en deuren op slot

Yvette vertelt: “De manier waarop inbrekers binnenkomen, is heel divers. En niet overal kun je iets tegen doen. Maar het is ook regelmatig zo dat de gelegenheid de dief maakt. Een inbreker kiest waarschijnlijk sneller voor een donkere woning dan eentje waar het lijkt alsof de bewoners thuis zijn. Als dan bijvoorbeeld ook nog eens de voordeur niet op slot is, kan het voor een handige inbreker heel eenvoudig zijn om snel en ongezien binnen te komen.”

Lees verder onder de foto >

Burgernet Politie
Foto: Donkere Dagen

Kijk kritisch naar je woning

Een hoge heg of een onverlicht portiek of voorportaal zijn volgens Yvette de ideale situaties voor een inbreker. “Hij kan zich verstoppen en is in het donker slecht te zien voor voorbijgangers. Niemand die hem stoort. Kijk dus eens kritisch naar je eigen huis. Snoei op tijd je heg en sluit tijdschakelaars aan op je binnen- en buitenverlichting.”

Informeer de politie

De politie ziet veel, maar niet alles. Yvette legt uit: “Natuurlijk zijn agenten alert op woninginbraken als ze surveilleren in de wijk en doen we onderzoek naar woninginbraken. Maar we vragen aan bewoners om zelf ook scherp te zijn op verdachte situaties in hun wijk. Mensen weten niet dat ze buiten bijvoorbeeld de buurtpreventie-appgroep om ook direct 112 mogen bellen. Graag zelfs!”

Dus, zie je onbekende mensen opvallend door de wijk rondlopen en veel belangstelling hebben voor de woningen? “Bel dan direct. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen.”

Meer tips

Er zijn nog veel meer manieren om inbrekers zoveel mogelijk tegen te houden. Goed hang- en sluitwerk voorkomt bijvoorbeeld al een hoop. Leg ook geen klimmateriaal zoals ladders in de tuin. Een vuilnisbak is vaak al voldoende om een balkon te bereiken.

Zie je iets verdachts bij jou in de buurt? Aarzel dan niet en bel direct 112. Omschrijf wat je ziet of zojuist hebt gezien. En check snel alle tips tegen inbrekers.

Comments are closed.