Pers vanuit het hele land kwam vandaag samen op de Plaats in Den Haag. In het Binnenhof Informatiecentrum werd maandag29 januari namelijk een gevonden metalen kistje getoond. Lees hier wat en hoe.

Tijdens de renovatiewerkzaamheden rondom het Binnenhof is onder de sokkel van het ruiterstandbeeld van Koning Willem II onverwachts een bijzondere historische vondst gedaan. Het gaat om een tijdcapsule.

Een jarenoud kistje

Met bovenstaande tekst krijg je de pers wel naar Den Haag natuurlijk. Het stond dan ook bomvol in het Informatiecentrum aan de Plaats 22, tegenover de plek waar het standbeeld onlangs werd weggehaald.

Burgemeester Jan van Zanen en wethouder Saskia Bruines vertelden over de vondst van het kistje dat tevoorschijn kwam vanachter een steen in het standbeeld. Op 10 januari werd het kistje gevonden tijdens de ontmanteling.

Lees verder onder de post >>>

Toen was de beurt aan burgemeester Jan om het bijzondere kistje te openen. Samen met twee deskundigen toonde en besprak hij de inhoud, die in 1925 in het beeld werd verborgen. De tijdscapsule is dus ‘pas’ 99 jaar oud.

Lees verder onder de foto’s >>>

Uit het kleine loden kistje kwam veel papierwerk. Zo waren er foto’s, een brief van het toenmalige Kabinet van de Koning, oorkondes en boeken in verstopt. Waarom het kistje pas een jaar nadat het beeld in 1924 werd geplaatst in de sokkel werd gestopt, is nog onduidelijk.

Vanaf aanstaande woensdag 31 januari is het kistje en de inhoud te bewonderen in het Informatiecentrum Binnenhof aan Plaats 22 in Den Haag. Daarna zal de inhoud verder worden onderzocht.

Koning Willem II

Koning Willem II regeerde van 1840 tot zijn dood in 1849. Op jonge leeftijd verwierf hij roem als bevelhebber van het leger van de noordelijke en zuidelijke Nederlanden in de strijd tegen Napoleon. Hij vocht hij onder andere in de Slag bij Waterloo en stond bekend als groot liefhebber van architectuur en schilderkunst. In 1848 stemde hij in met de een Grondwetswijziging die de macht van de vorst danig inperkte.

We zochten nog veel meer voor je uit…

Author

Comments are closed.