Al sinds 1993 is bakkerij en grillroom Altin Ocak een begrip in de Haagse wijk Transvaal – opgericht door Hassan Akalin, maar inmiddels overgenomen door zoon Fatih. Naast zich maatschappelijk in te zetten voor de wijk, is het nu tijd voor een nieuwe stap voor zijn bedrijf: verduurzaming. Samen met het Ondernemersportaal Den Haag bekijkt hij de mogelijkheden.

Altin Ocak betekent ‘gouden oven’ in het Turks. “Mijn vader Hassan is van origine bakker,” vertelt Fatih Akalin. “Het was zijn droom om een eigen bakkerij te openen. Maar niet zomaar eentje: een echte buurtbakkerij waar mensen samenkomen voor het lekkere brood en eten.” In 1993 begon Hassan de bakkerij. Inmiddels heeft Fatih de taken van zijn vader overgenomen en houdt hij de zaken draaiende.

Een begrip in de wijk

“Wij staan hier al meer dan 30 jaar en iedereen kent ons,” vertelt Fatih trots. “We doen er alles aan om kwaliteit de leveren, we hebben vaste, herkenbare medewerkers in dienst en we spreken de taal van de buurt. Ook de combinatie van bakker en grillroom is uniek. Het is een groot succes.”

En dat is niet alleen omdat ze lekkere broodjes verkopen. “We doen ons werk met hart en ziel en doen dagelijks ons best om een toegevoegde waarde te zijn voor de wijk. De afgelopen jaren zijn er veel nieuwe bewoners in de wijk gekomen, onder andere uit Bulgarije en Griekenland. Deze mensen kunnen wel een duwtje in hun rug gebruiken om zich wegwijs te maken in Nederland. Wij vinden dat deze verantwoordelijkheid ook bij ons ligt en doen ons uiterste best voor de veiligheid, leefbaarheid en aantrekkelijkheid van het gebied.”

Een duurzamer Altin Ocak

Dit jaar ontstond een verlangen om de bakkerij te verbouwen en verduurzamen. “Tahar Kramti (bedrijfscontactfunctionaris bij het Ondernemersportaal in Den Haag) nam contact met me op om kennis te maken. Als snel kwamen mijn plannen om te verduurzamen ter sprake,” aldus Fatih. “We willen graag verduurzamen, omdat dit goed is voor het milieu én onze portemonnee.”

Hier kon Tahar gelukkig iets bij betekenen. Hij informeerde Fatih over verschillende subsidies, vroeg een energiescan voor de bakkerij aan en bracht hem in contact met de juiste personen voor nieuwe ontwikkelingen en vergunningen.

Een goed proces

“Het proces verliep goed en snel,” vertelt Fatih. “Tahar ging met me mee naar het gesprek en ik liep weg met een goed gevoel.” Twee weken later werd de vergunning goedgekeurd en kon Fatih verder met zijn plannen. Aan de hand van Fatih’s vragen tijdens het proces werd er nog een ondernemersbijeenkomst georganiseerd door het Ondernemersportaal, met thema ‘Hoe bezuinig ik op mijn energiekosten?’. Fatih vertelde hier zijn verhaal als ervaringsdeskundige om andere ondernemers tips te geven.

Over het Ondernemersportaal

Ondernemers uit de Haagse wijken Schilderswijk en Transvaal kunnen terecht bij Tahar Kramti voor vragen over het gemeentelijk beleid voor deze sector. “Ik wil het gemeentebeleid toegankelijker maken, de kloof tussen het stadhuis en de wijk overbruggen en de informatie van ondernemers naar collega’s op het stadhuis brengen,” vertelt Tahar. “Ik verzamel de wensen en behoeften van ondernemers in de wijk en organiseer relevante bijeenkomsten. Dit noem ik ‘behoeftegericht werken’. Ondernemers kunnen met al hun vragen terecht bij het Ondernemersportaal.”

Samen met ondernemers

“Momenteel zijn we bezig met een project in Transvaal en Schilderwijk, waarbij het college het ondernemersklimaat wil verbeteren door vijf winkelgebieden op te knappen,” aldus Tahar. “De gemeente Den Haag wil dit graag doen samen met de ondernemers, dus heeft de wethouder mij gevraagd om een participatiesessie te organiseren.”

Deze sessie vonden plaats op 11 en 13 december. De sfeer, opkomst en motivatie van de ondernemers was hoog. “Het was een succes! Begin dit jaar komen we weer bij elkaar om het conceptplan te bespreken.”

Ben jij ondernemer in Den Haag en ben je benieuwd hoe het Ondernemersportaal jou kan helpen? Neem een kijkje op de website of neem contact op.

Author

Comments are closed.