De verbouwing van het Binnenhof is in volle gang. Het gebied rond de eeuwenoude gebouwen staat helemaal in de stijgers en is afgezet waardoor je niet ziet wat er aan de binnenkant allemaal verandert, maar ook aan de buitenzijde gaat er wat veranderen; er komt een gracht.

Dat er een gracht wordt toegevoegd aan het Binnenhof was al een paar jaar bekend, maar nu zijn de ontwerptekeningen gepresenteerd zodat je kunt zien wat je kunt verwachten.

Binnenhofgracht

Pas in 2028 wordt ‘íe gegraven én is ‘ie klaar, maar de (bijna definitieve) ontwerptekeningen van de gracht bij de poort aan de kant van het Buitenhof werden woensdag 24 januari alvast gepresenteerd.

De tekst gaat verder onder de foto’s>>>

De gracht loopt niet helemaal rond het Binnenhof en de Tweede Kamer, maar zal vanaf de Hofvijver langs de Stadhouderspoort lopen en stoppen voor de Hofplaats. Om het Binnenhof te betreden komen er maar liefst drie bruggen; één voor zwaar verkeer, fietsers en hulpdiensten en twee voor voetgangers.

De kelderverdieping wordt zichtbaar

De gracht wordt zeven meter breed en even diep als de Hofvijver die nog geen meter diep is. Doordat de nieuwe gracht gegraven wordt waar vroeger (tot 1862) de gracht ook al liep, komt de kelderetage in beeld die jaren verstopt was onder de aarde. De laatste paar meter van de gracht richting Hofplaats hebben echter nooit aan een gracht gelegen omdat ze later zijn gebouwd. Daar wordt een nieuwe muur gebouwd waar het water tegenaan klotst.

Er wordt dus een hoop eeuwenouds blootgelegd door de gracht, die voornamelijk uit veiligheid voor het Binnenhof en de Tweede Kamer wordt aangelegd. Echter moet de eeuwenoude boom rechts van de haringkraam wel plaatsmaken voor de gracht. De boom kon niet verplaatst worden.

Bankje voor de ingang

Ook nieuw is het idee om de ingang van de Ridderzaal anders vorm te geven. Daar staat nu een hek om te voorkomen dat mensen door het hoogteverschil kunnen vallen. Daar komt verandering in, in de vorm van een trap die ook dienst doet als tribune. Deze komt aan de rechterzijde van de Ridderzaal (zie foto).

We zochten nog veel meer voor je uit…

Author

Comments are closed.