Blij met je sociale huurwoning en wil je er nooit meer weg? Weet dan dat je jouw huurwoning soms kan kopen van de woningbouwcorporatie. Hoe dat zit, lees je hieronder.

Heel vaak zie je ze niet voorbij komen op Funda en andere woningwebsites, maar ze zijn er wel; sociale huurwoningen die door de woningbouwcorporaties in de verkoop worden gezet.

Verkoop van huurwoningen

Eens in de zoveel tijd kiest een woningbouwcorporatie voor het ‘afstoten’ van een of meer sociale huurwoningen. Dat klinkt veel mensen vreemd in de oren. Want was er geen tekort aan sociale woningen en zijn de wachtlijsten niet heel lang? Toen we onlangs een Haagse koopwoning ontdekte die van Haag Wonen bleek te zijn, vroegen we hoe het zit.

Op Funda kwamen we onderstaande woning tegen:

De koopwoning die tot kort geleden als sociale woning werd verhuurd via Haag Wonen.

Deze koopwoning was eerst een sociale woning die werd aangeboden door Haag Wonen. Wanneer kiest Haag Wonen ervoor huurwoningen in de verkoop te gooien?

Haag Wonen laat weten: “Ons uitgangspunt is altijd om zo min mogelijk woningen te verkopen, echt alleen tenzij daar een goede reden voor is. De keuze om te komen tot het verkopen nemen we zeer zorgvuldig.”

Er zijn verschillende overwegingen die een rol spelen of (in de loop der jaren) een rol hebben gespeeld in het besluit tot de verkoop van huurwoningen in Den Haag. “Bijvoorbeeld een betere mix creëren tussen koop en huur In een wijk of buurt. En met de verkoopopbrengsten van woningen kunnen wij investeringen doen in de sociale huurwoningen die we belangrijk vinden om te behouden en te verbeteren.”

Doorstroming van huur naar koop

De woordvoerder van Haag Wonen laat ook weten: “Met het verkopen van betaalbare woningen krijgen bewoners de mogelijkheid om de stap van huur naar koop te maken. Dit kan ook zorgen voor meer doorstroming op de woningmarkt.”

Hoe vaak komt het voor?

“Op het moment verkopen wij rond de 30 woningen per jaar (deels sociaal en deels vrije sector). Voorheen hebben wij wel grotere aantallen woningen per jaar verkocht.” Rond de eeuwwisseling is door Haag Wonen een verkooplijst vastgesteld.

“Daarna zijn daar niet heel veel woningen aan toegevoegd. Wel geschrapt. Veel van deze woningen zijn inmiddels verkocht. Onze verkoopvoorraad wordt dus kleiner. Haag Wonen wil de voorraad sociale huurwoningen uitbreiden. Daarom zijn wij terughoudend met woningen toevoegen aan de verkooplijst.”

Hoe gaat het proces? Zijn er bepaalde bewoners die voorrang hebben?

“Er is een lijst vastgesteld van woningen die in aanmerking komen voor verkoop. De huidige huurders kunnen deze woning kopen. Kopen ze de woning niet dan kunnen ze uiteraard gewoon blijven huren. We verkopen de woning dan bij mutatie (wanneer de huurder vertrekt).”

Voorrangsregeling voor sociale huurders

“We verkopen alleen aan particulieren die zelf in de woning gaan wonen. In 2022 zijn wij gestart met een voorrangsregeling.”

De volgende doelgroepen kunnen voorrang krijgen op een koopwoning van Haag Wonen:

1.       Huishoudens die een sociale huurwoning van Haag Wonen achterlaten

2.       Huishoudens met een inkomen van maximaal € 61.147 (1,5x de DAEB norm) voor eenpersoons huishoudens en € 71.147 voor meerpersoonshuishoudens

“Met deze regeling willen wij bijdragen aan het oplossen van de huidige wooncrisis, door het bevorderen van de doorstroming, met een zo lang mogelijke verhuisketen (kopers laten een sociale huurwoning achter die we weer kunnen verhuren aan onze doelgroep). Ook helpen we zo onze huurders bij het maken van wooncarrière en helpen we bovengenoemde inkomensgroep aan een passende woning (vooral deze inkomensgroep vindt in de huidige woningmarkt moeilijk een woning).”

Je huurwoning kopen

Heb je interesse in het kopen van jouw sociale huurwoning, dan is het advies contact te leggen met jouw verhuurder. Zij kunnen je vertellen of jouw huurwoning op de lijst staat met woningen die (in de toekomst) in de verkoop gaan. Uiteraard moet een verhuurder flink wat woningen in eigen beheer houden om mensen die recht hebben op een huurwoning te kunnen bedienen. Maar: niet geschoten is altijd mis.

We zochten nog veel meer voor je uit…

Author

Comments are closed.