Heb jij een sociale huurwoning die te groot of juist te klein voor je is en heb je geen zin om als doorstromer te moeten wachten tot er een woning vrijkomt? Dan is er goed nieuws. Er zijn manieren om je sociale huurwoning te ruilen.

Als de kinderen het huis uit zijn, blijven veel mensen in hun sociale huurwoning wonen, ook al staan de kinderkamers inmiddels leeg. De gemeente Den Haag en de woningbouwverenigingen zien liever dat deze ruime woningen vrijkomen voor nieuwe gezinnen en dat de huidige bewoners doorstromen naar een kleinere woning. Maar, dat is nog niet zo eenvoudig.

Van grote naar kleinere woning

De gemeente Den Haag probeerde een aantal jaren bewoners van sociale huurwoningen van een te grote naar een kleinere woning te ‘lokken’ met een geldbedrag van 2700 euro. Deze proef om meer ruime huurwoningen vrij te maken werkte niet, zo lezen we in AD.

Mensen vonden het bedrag te laag en krijgen vaak te maken met een hogere huur, daarnaast is de keuze in doorstroomwoningen beperkt. D66 en GroenLinks in Den Haag denken de doorstroming van huurwoningen op gang te krijgen en woningruil door in samenwerking met corporaties een matchingsplatform op te zetten. Hierdoor zien mensen die willen wisselen van woning, wat er beschikbaar is.

Tinder voor woonhuizen of woning match-app

Volgens de wethouder die over de huurwoningen in Den Haag gaat, Martijn Balster, is er al een soort ‘Woning-Tinder’ in Den Haag. Deze Tinder is een knipoog naar de datingapp waarmee vrijgezellen gematcht worden en corporaties als Haag Wonen of Staedion stimuleren dit volgens de wethouder al.

Uiteraard zijn wij direct op zoek gegaan naar deze ‘woning-Tinder’. Maar helaas, zo spannend als deze datingapp lijkt, is het niet. Wel vonden we twee goede websites waarbij je gemakkelijk ziet welke mensen op zoek zijn naar een nieuwe woning en hun huurwoning willen ruilen.

De woningapp om mensen te koppelen was er ooit wel. Deze app heette HuisjeHuisje. De app voor woningruil bestond twee jaar, maar hield er in 2019 mee op omdat weinig mensen de app gebruikten en de kosten te hoog werden.

Woningruil binnen en buiten Den Haag

Gelukkig zijn er toch verschillende manieren om je (sociale) woning te ruilen. Dat ruilen hoeft trouwens niet alleen binnen je stad plaats te vinden. Wil je Den Haag uit, dan staan er genoeg mensen in de rij die vanuit een andere stad graag deze kant op komen.

Via de website woningruil24.nl en woningruil.nl kun je op zoek naar een mooie match waar jij als huurder en de nieuwe huurder blij mee zijn. Er is een groot verschil tussen beide sites, zo kost woningruil24 namelijk geld en is woningruil.nl gratis te gebruiken.

Woningruil24 en woningruil.nl

Bij woningruil24 betaal je afhankelijk van waar je woont een ander bedrag. Voor een stad als Den Haag of een andere grote Nederlandse stad kost het adverteren en reageren via de site 19,90 euro per 30 dagen. Bij afname van een 3 of 6 maanden durend abonnement krijg je wat korting.

Bij woningruil.nl kun je gratis een advertentie plaatsen, zoeken en een huurder contacten wanneer je interesse hebt in de aangeboden huurwoning. Je ziet op beide platforms duidelijk wat de adverteerder aanbiedt en wat diegene in ruil verwacht van jouw woning. Zo kun je aangeven en zien hoeveel kamers de woning heeft, of er een tuin of balkon is en wat de woonwensen zijn van de aanbieder van de woning.

Advertenties op de site hebben vaak, maar niet altijd foto’s. Iets dat lastig kan zijn, want je wilt wel graag weten hoe de aangeboden woning eruitziet. Spreekt een woning je aan, dan kun je de adverteerder natuurlijk altijd een berichtje sturen en vragen om foto’s of het maken van een afspraak om de woning te bezichtigen. Hebben jullie beiden een kijkje genomen en is er sprake van echte liefde, dan kun je de woning met elkaar ruilen.

Hoe werkt woningruil?

Bij woningruil ruilen twee huurders van woning. Deze huurders hoeven niet bij dezelfde woningbouwcorporatie ingeschreven te staan of in dezelfde stad te wonen. De huurders vinden zelf iemand om mee te ruilen (bijvoorbeeld via bovenstaande websites).

Beide huurders vragen vervolgens toestemming aan hun verhuurder. Dit kan een sociale verhuurder zijn, maar ook een particulier. Voldoen jullie beiden aan de voorwaarden (zoals passende gezinsgrootte en inkomenseis voor de nieuwe woning, woon je minstens één jaar in je huidige woning, je hebt geen overlast veroorzaakt of achterstallige huur of schade) dan staat niets je in de weg om de sleutels van je nieuwe woning te ontvangen.

Let wel op: een verhuurder mag de huur aanpassen wanneer een nieuw contract wordt opgesteld. Het kan dus voorkomen dat je meer huur gaat betalen dan degene met wie je ruilt. Informeer hiernaar bij je toekomstige verhuurder.

We zochten nog veel meer voor je uit…

Author

Comments are closed.