Heel soms is de Noordzee hier zo koud dat er ijs op ligt. Dat komt weinig voor omdat de winters hier vrij warm zijn en de Noordzee erg diep is. Dus wanneer dat wel gebeurt is dat erg bijzonder, zoals in 1963. Vele mensen kwamen naar Scheveningen om naar het zee-ijs en de ijsschotsen op het strand te kijken en om er foto’s van te maken.

Meteoroloog Daan van den Broek van Weer.nl legt uit waarom we in Nederland bijna nooit zee-ijs hebben. “Dat komt niet alleen door de zachte winters, maar ook omdat de Noordzee erg diep is en het water warm is vanwege de warme golfstroom.” Meer daarover lees je hier.

Foto’s

Redacteur Leo van der Velde schreef al eens in zijn AD- rubriek ‘Lieve Rachel‘ over de koude winter van 1963. Hij vertelt daarin dat het de koudste winter van de 20ste eeuw was en dat het bijna drie maanden achter elkaar zo koud was! In dat jaar was er dan ook een elfstedentocht én de zee was voor een deel bevroren. “Bevroren tot ver voorbij de Pier, bijna tot aan de einder. Zo’n zee, waarover je kon lopen, het leek de Noordpool wel”, aldus Leo.

Als reactie op zijn verhaal kreeg Leo mailtjes van Hagenaars die zich die winter nog goed konden herinneren met daarbij bijzondere foto’s. Leo kon die zelf niet in de krant plaatsen, dus heeft de beelden aan ons gedoneerd.

Deze foto is van Francis Nederpel: “Bijgaand een foto van de pier in Scheveningen met mijn moeder, broertje en zusje. Er liep een fotograaf op ‘t strand en mijn moeder vond ‘t heel belangrijk om dit vast te leggen!”.

Foto privé

En Len de Kok schreef: “Ook ik ben met mijn vader op Scheveningen naar de bevroren zee wezen kijken. Een uniek gezicht die witte zee, en wat me heel erg opviel was de serene stilte omdat er geen branding was. Dit is inderdaad nooit meer voorgekomen.”

Foto privé

En H. Vogelaar: “Ik was toen 10 jaar en ik weet het nog als de dag van gisteren. ‘s-Avonds een warme kruik in je bed met een soort kous er omheen anders verbrande je je voeten. Er was heel veel sneeuw en het was zo koud dat de sloten tot op de bodem bevroren waren en de vissen er in doodvroren en verstilt in het ijs vast zaten.

Ik weet nog goed dat mijn mijn moeder, die de was op het ijskoude balkon deed, toen de telefoon onverwacht in huis ging (mobieltjes bestonden nog niet) snel naar binnen wilde maar dat op kousevoeten deed omdat haar schoenen vastgevroren aan het balkon zaten. En ja, ijs voor de kust, zover het oog reikte, ver voorbij de pier in Scheveningen.”

Foto privé

En deze foto’s vonden we in het Haags gemeentearchief:

1963 grote belangstelling voor de met ijs bedekte zee in. Foto D van Zuilen/Haags gemeentearchief
1963 ijsschotsen op het strand. Foto Stokvis/Haags gemeentearchief
1963 Op sommige plaatsen ligt het ijs ruim een meter dik. Foto Eric Koch/Haags gemeentearchief
1963 ijsrotsen. Foto Stovis/Haags gemeentearchief
1963 belangstellenden kijken naar het ijs ter hoogte van de Pier. Foto Jp van Twist/Haags gemeentearchief
1963 ijs op het strand. Foto WF van Oosten/Haags gemeentearchief

Lees ook…

Comments are closed.