Jeroen Vijverberg (42) is brandweerman bij Brandweer Haaglanden in Den Haag. Tijdens een dienst is hij 24 uur achter elkaar aanwezig op de kazerne in Laak. Jeroen: “We eten en slapen hier en als het nodig is, rukken we uit.”

Het is het droomberoep van veel kinderen: werken bij de brandweer. Jeroen: “Je weet op een werkdag niet hoe je volgende vijf minuten eruit zien, dat maakt het werk afwisselend en leuk. Maar wat écht voldoening geeft, is het helpen van mensen.”

Een dag bij de brandweer

Wist je dat je als brandweerman- of vrouw in shifts werkt? Jeroen: “Mijn werkdag begint om 7.30 uur en eindigt de volgende dag om 7.30 uur weer. Bij aankomst kleden we ons om in interventiekleding. Alle collega’s die aanwezig zijn op de kazerne dragen deze werkoutfit. Daarna bespreken we de planning en controleren we de voertuigen en materialen. Vervolgens gaan we schoonmaken, sporten, oefenen, koken en eten we samen. We hebben op de kazerne allemaal een eigen slaapkamer. Natuurlijk komt het geregeld voor dat we moeten uitrukken, dan loopt de hele dag weer anders. Na een dienst ben je vaak twee of drie dagen vrij.”

Lees verder onder de foto >

(Foto: Erwin van der Lem)

Prio 1 of prio 2

Als brandweerman of brandweervrouw sta je dag en nacht klaar om te reageren op meldingen. “We categoriseren meldingen in prio één of prio twee. We krijgen veel verschillende soorten oproepen, zoals een ondergrondse afvalcontainer die in brand staat, stormschade of een dier dat in de problemen zit. Daar rukken we voor uit onder prio twee, dus zonder sirene, maar wel met zes man sterk. We opereren vrijwel altijd in een groep van zes, waarbij we een duidelijke taakverdeling hanteren,” vertelt Jeroen.

Sportief, creatief en besluitvaardig

Het leukst aan zijn werk vindt Jeroen de afwisseling. “Na zes jaar als militair gewerkt te hebben, was het tijd voor wat nieuws. Het werk als brandweerman is soms onvoorspelbaar en dat maakt het voor mij ook leuk. Je moet creatieve oplossingen bedenken en besluitvaardig kunnen zijn. Collegialiteit, stressbestendigheid en sportiviteit zijn belangrijke factoren. En natuurlijk staat veiligheid bij ons allemaal hoog in het vaandel.”

Zeer ernstig incident

Ook al zijn de meeste oproepen niet ernstig, toch moet je als brandweerman voorbereid zijn op het ergste. Ook Jeroen maakte heftige dingen mee. “Ik heb een tijd gewerkt als duiker bij de brandweer. Tijdens mijn dienst was een moeder haar jonge kind uit het oog verloren. Het kind raakte te water en kon niet zwemmen. Ik heb het kind een aantal meter verderop opgedoken uit het water en gereanimeerd.”

“Om zulke heftige gebeurtenissen te verwerken, is er binnen de brandweer professionele hulpverlening. Maar nog belangrijker: we zijn altijd met zes mensen ter plaatse, waardoor ook je collega’s weten wat je hebt meegemaakt. Zo’n ervaring kunnen delen met mensen die erbij waren is voor mij erg belangrijk.”

Lees verder onder de foto >

Brandweermensen aan het werk bij de bestrijding van incidenten met gevaarlijke stoffen. (Foto: Brandweer Haaglanden)

Je deelt alles met collega’s

Die collegialiteit is kenmerkend voor werken bij de brandweer. “In een dienst leef je 24 uur met elkaar samen. Je sport samen, je eet samen, je ontspant in de avond met elkaar. Daarnaast maak je ook heftige dingen met elkaar mee. De band die je daardoor samen opbouwt is uniek. Je deelt zo veel, dat is echt bijzonder.”

Werken bij de brandweer, iets voor jou?

Bij Brandweer Haaglanden is er ruimte voor nieuwe collega’s. Wil jij mensen helpen en een bijdrage leveren aan de brandweer in de vorm van brandbestrijding, maar ook verkeers- en waterongevallen, ongevallen met gevaarlijke stoffen, wateroverlast, stormschade en rampenbestrijding? Solliciteer dan nu bij Brandweer Haaglanden en wie weet word jij de nieuwe collega van Jeroen!

Comments are closed.