De gemeente Den Haag wil graag dat bewoners, ondernemers en organisaties goed kunnen meedenken over wat er in de stad gebeurt. Of het nu gaat om de herinrichting van een plein of een toekomstplan voor de hele stad. Daarom zijn ze druk bezig om nieuwe regels voor participatie te maken. Participatieadviseur David Bos van gemeente Den Haag legt uit hoe je kan meedenken over deze nieuwe spelregels.

David Bos zorgt als participatieadviseur dagelijks ervoor dat bewoners mee kunnen beslissen over de stad. “Om dat meedoen – het participeren – te organiseren, hebben we spelregels nodig”, vertelt hij. “Regels over wat je als bewoner of ondernemer mag verwachten van ons als gemeente als je meedoet. En die spelregels willen we niet achter een bureau verzinnen. Daarom voeren we nu veel gesprekken met bewoners en ondernemers. Op welke manier wil jij meedoen? Dat willen wij weten.”

Lees verder onder de foto >

Gemeente Den Haag foto2
Tijdens straatgesprekken delen bewoners met de gemeente wat zij graag zien als het gaat om participatie | Foto: Frank Jansen

Vul de Keuzewijzer in

Er zijn twee manieren waarop jij je mening kunt geven over die spelregels voor meedoen in de stad. Allereerst is er de Keuzewijzer die je online kunt invullen. Daar kun je reageren op een aantal stellingen en ontdekken hoe jij graag meedoet. Wil je bijvoorbeeld meedenken over heel Den Haag of over je eigen wijk? Wil je samen met anderen in een groep of liever individueel meedoen? Je kunt de Keuzewijzer nog tot en met dinsdag 23 januari invullen.

Kom naar het Stadsgesprek

Liever samen met andere bewoners meepraten over de spelregels? Op woensdag 31 januari is er een Stadsgesprek ‘Wie mag het zeggen?’ bij The Social Hub. Hoe denk of beslis jij graag mee in je straat of wijk? Tijdens deze avond bespreekt de gemeente de resultaten van de Keuzewijzer en gaan ze direct met bewoners in gesprek over de regels voor participatie. Kom langs en deel jouw ervaringen en ideeën! Meld je aan voor het Stadsgesprek.

Je stem laten horen

Er is van alles en nog wat waarover je als burger mag meebeslissen in Den Haag. Denk bijvoorbeeld aan het opnieuw inrichten van een straat of plein in je buurt. Of een visie over kunst en cultuur in de stad. En wat dacht je van een wijkbudget waarbij je zelf leuke initiatieven voor de wijk kunt insturen? Dat zijn allemaal dingen waar jij je stem kan laten horen. “Wat we nu willen, is horen van mensen wat ervoor nodig is om te zorgen dat ze ook echt willen én kunnen meedoen”, legt David uit. “Je kunt nu dus eigenlijk participeren óver participatie.”

Lees verder onder de foto >

David voert straatgesprekken om te horen van mensen zelf hoe ze de nieuwe spelregels graag zien. Foto: Frank Jansen
David voert straatgesprekken met inwoners om te horen hoe ze de nieuwe spelregels voor participatie graag zien | Foto: Frank Jansen

Waarom deze spelregels?

Volgens David is het soms lastig om het meedenkproces voor burgers en ondernemers soepel te laten verlopen. “We laten als gemeente niet altijd goed zien wat we doen met de ideeën van mensen. En er zijn zoveel verschillende belangen en meningen, maar niet iedereen kan of wil zijn stem goed laten horen”, legt hij uit. “Dat maakt het goed organiseren van participatie ingewikkeld. Daarom gaan we nu samen met bewoners, ondernemers en organisaties die spelregels voor participatie bedenken. Zo gaat meedoen makkelijker worden en meer opleveren voor mensen, zodat meer mensen in de stad willen meedoen.”

Doe je ook mee?

Meer weten over hoe je kan meedoen in Den Haag? Lees hier verder.

Author

Comments are closed.