Den Haag kent veel kerken. Het ene gebouw is groot en indrukwekkend versierd zoals de Nieuwe Kerk, terwijl een ander als de Grote Kerk een sober uiterlijk heeft. Vaak kun je het type kerk herkennen aan de symbolen die tijdens de bouw verwerkt zijn. Zo is de kerk aan de Lutherse Burgwal 7 een Lutherse kerk. Te herkennen aan de zwaan, het symbool van deze gemeenschap. 

Elke Lutherse kerk in Den Haag en de rest van Nederland is te herkennen aan de zwaan die zowel op als in het gebouw te zien is. 

Lutheranisme 

Voordat we in de symboliek van de zwaan duiken, is het goed om via een klein beetje achtergrondinformatie meer te weten te komen over het geloof zelf. Maarten Luther en zijn volgelingen zijn in de 16e eeuw de grondleggers geweest van het lutheranisme, volgens Historiek. Het doel: de katholieke kerk hervormen. Vandaag de dag is het lutheranisme een stroming binnen het protestantse christendom.

Johannes Huss

Het verhaal begint met Johannes Huss, een Tsjechische priester uit de 15e eeuw. Lang voordat Maarten Luther in opstand kwam, was het volgens Historiek deze priester die enkele praktijken van de rooms-katholieke kerk aan de kaak stelde. Waaronder kerkelijke corruptie en de verkoop van relieken en aflaten. Iets wat volgens de geschiedeniswebsite natuurlijk totaal niet in goede aarde viel bij deze geloofsgemeenschap. 

De priester wordt door de rooms-katholieke kerk voor zijn wantrouwen gestraft. Hij wordt ‘gecancelled’ binnen de gemeenschap, uiteindelijk gearresteerd en belandt op de brandstapel. Datzelfde gedachtegoed hebben als Johannes Hus of er zelfs maar over praten, was in die tijd levensgevaarlijk. Voor zijn overlijden, schrijft de priester allerlei teksten vanuit de gevangenis. Teksten waar Maarten Luther vele jaren later in een bibliotheek stiekem mee in aanraking komt. 

Voorloper van Maarten Luther

Johannes Hus stond op dat moment bekend als een ketter, maar na het lezen van zijn boek komt Maarten erachter dat ze hetzelfde gedachtegoed over het geloof delen. Hij gelooft al snel dat Johannes zijn voorloper is en over hem een voorspelling heeft gedaan. 

Zo schrijft Maarten later: “Johannes Huss heeft ook over mij geprofeteerd, toen hij vanuit de gevangenis in Bohemen schreef: ‘Zij willen nu een gans braden (want Huss is in het Boheems ‘gans’); maar over honderd jaar zullen zij een zwaan horen zingen, en die zullen zij moeten verdragen’ – daar zal het ook bij blijven, als het de wil van God is.” 

Je raadt het al: Maarten gelooft dat de zwaan symbool staat voor hem. En dat is de start van het symbool van de Lutherse kerk. Een interessant stadsfeitje die je kunt delen als je langs deze kerk in Den Haag loopt.

Bron: Historiek.

Meer mysteries uit Den Haag:

Author

Comments are closed.