De ILT start een proef met bodycams op het uniform. Foto: ILT

De ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) doet een proef waarbij taxi-inspecteurs op pad gaan met een bodycam op hun uniform. De inspectiedienst hoopt zo de veiligheid van de inspecteurs te vergroten.

Taxi-inspecteurs beschikken niet over geweldsmiddelen. Als zij tijdens het werk te maken krijgen met agressie, zijn ze volgens de ILT afhankelijk van ‘open en duidelijke communicatie om escalatie te voorkomen’.

“Soms lukt dat echter niet”, zegt Karin Visser, directeur Toezicht en Opsporing bij de ILT. “Uit onderzoek en ervaringen van de politie en een aantal gemeenten blijkt dat de bodycam het veiligheidsgevoel vergroot en het aantal agressie- en geweldsdelicten vermindert. Dit effect hopen we ook te sorteren voor onze taxi-inspecteurs.”

Taxi-inspecteurs die te maken krijgen met gewelddadige chauffeurs kunnen ze de bodycam aanzetten, nadat ze kenbaar hebben gemaakt dat ze dit van plan zijn. Om de privacy van chauffeurs te waarborgen, krijgen alle taxi-inspecteurs die een bodycam gaan dragen bovendien eerst een technische gebruikstraining en een training van de privacyfunctionaris.

Strafrechtelijk onderzoek Verder worden de beelden op de bodycams volgens de ILT versleuteld en beveiligd. “Ze zijn dus onleesbaar en kunnen niet ter plekke worden bekeken of verwijderd. De opnames worden opgeslagen op een beveiligde server en na veertien dagen automatisch verwijderd, tenzij er juridische redenen zijn om ze langer te bewaren. Het Openbaar Ministerie mag de opnames opvragen ten behoeve van een strafrechtelijk onderzoek.”

De pilot duurt 6 maanden. Hierna wordt bepaald of de inzet van bodycams bijdraagt aan de veiligheid.

Lees ook:

Taxichauffeur krijgt fikse boete voor rijden zonder BCT ILT haalt zestien snorders van de weg in Eindhoven en Den Bosch U las zojuist één van de gratis premium artikelen Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Comments are closed.